Raportul CSM pentru 2024, prezentat la Adunarea Generală a Judecătorilor

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman, a prezentat Raportul de activitate al CSM, al organelor specializate ale Consiliului și al sistemului judecătoresc pentru anul 2024 în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor de vineri, 11 aprilie.
În mesajul său din cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, Sergiu Caraman a subliniat că anul 2024 a fost unul de consolidare a sistemului judiciar, „în care Consiliul a reușit să gestioneze eficient cariera magistraților, să promoveze integritatea și să susțină independența justiției, în ciuda unui context complicat și a deficitului acut de personal”.
Pe parcursul anului, CSM a desfășurat 45 de ședințe, în care au fost adoptate 737 de hotărâri ce vizează organizarea sistemului judiciar. În privința resurselor umane, au fost desfășurate 15 concursuri pentru suplinirea posturilor vacante, fiind propuși 38 de judecători, 27 prin concurs inițial și 11 prin propuneri repetate, în timp ce alți 29 au fost transferați, 12 la o instanță de același nivel și 17 temporar la instanțele superioare, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție și curțile de apel. De asemenea, CSM a organizat selecții riguroase pentru completarea organelor de autoadministrare judecătorească, inclusiv Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor, devenit funcțional în 2024, și Colegiul disciplinar.
Conform președintelui CSM, o serie de transformări importante din sistemul judiciar al R. Moldova au vizat specializarea judecătorilor în cauzele de corupție, reorganizarea instanțelor și îmbunătățirea funcționării acestora prin strategii bine definite.
În ceea ce privește procesul de evaluare externă, CSM a analizat rapoartele Comisiei de verificare privind integritatea a 25 de magistrați și a emis hotărâri în privința acestora: 13 persoane au promovat evaluarea, iar 11, care nu au întrunit criteriile de integritate, au părăsit sistemul, o hotărâre fiind anulată pentru reluarea procesului. Totodată, CSM a dispus sancționarea disciplinară a 7 judecători, în timp ce în două cazuri a decis ridicarea imunității unor magistrați.
Consiliul a emis 50 de avize pe marginea unor proiecte legislative și a sesizat Curtea Constituțională în două rânduri, atunci când a fost în joc independența justiției. În paralel, CSM a reprezentat sistemul judiciar în procesul de integrare europeană, participând la dialogul instituțional cu partenerii europeni și contribuind activ la procesul de screening al UE. Raportul recent al GRECO a confirmat progresele în prevenirea corupției și în consolidarea cadrului etic în rândul judecătorilor.
„În ciuda demisiilor masive din sistem – 54 de judecători plecați în 2024 – Consiliul a reușit să mențină funcționalitatea sistemului și să promoveze măsuri strategice de echilibrare a încărcăturii între instanțe. Tendințele de redistribuire a judecătorilor către instanțele mari, precum Judecătoria Chișinău și Bălți au contribuit la o mai bună gestionare a resurselor existente”, a punctat raportorul.
Pentru anul 2025, CSM își propune „să continue reforma cadrului disciplinar, să consolideze parteneriatele europene și să asigure un proces riguros, dar echitabil, de selecție și promovare a judecătorilor, în spiritul integrității și profesionalismului”.
Președintele Adunării Generale a Judecătorilor, Vitalie Budeci, a numit raportul „foarte cuprinzător”.
Adunarea Generală a Judecătorilor are loc la Palatul Republicii. Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în cadrul acestei întruniri va fi desemnarea un membru în CSM din rândul judecătorilor Curților de Apel.
Totodată, proiectul agendei Adunării Generale a Judecătorilor include:
- aprobarea Regulamentului privind funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor;
- aprobarea modificărilor și completărilor aduse Codului de etică și de conduită profesională al judecătorului.