Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, contestat în instanță. Dosarul a fost repartizat spre examinare
Apărătorii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au contestat în instanță raportul Comisiei de evaluare a activității prin care Stoianoglo a obținut calificativul – „nesatisfăcător”. Dosarul în acest sens a fost repartizat spre examinare la Judecătoria Chișinău.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Iurie Mărgineanu, unul dintre avocații lui Stoianoglo, ne-a spus că Regulamentul privind procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat a fost, de asemenea, contestat la Curtea de Apel Chișinău.
„Regulamentul a fost contestat la Curtea de Apel Chișinău ca act normativ și acum am contestat însuși raportul Comisiei de evaluare”, a declarat Iurie Mărgineanu.
Dosarul Stoianoglo vs. Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat din cadrul CSP a fost repartizat spre examinare la Judecătoria Chișinău.
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a obținut calificativul de evaluare – „nesatisfăcător”. Evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare la începutul lunii mai. Membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.
În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va propune președintei R. Moldova, Maia Sandu, eliberarea din funcție a procurorului general.
Conform Regulamentului privind procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, raportul Comisiei se examinează în termen de cinci zile de către CSP, având competența de a adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia dintre calificativele „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător” sau, dacă consideră că evaluarea efectuată de Comisie a avut loc cu încălcarea procedurii şi această încălcare a avut un efect determinant asupra rezultatelor evaluării, CSP va adopta o hotărâre de restituire a raportului pentru repetarea procedurii de evaluare a performanţelor.
Repetarea procedurii de evaluare se realizează conform aceleiași proceduri și nu poate dura mai mult de 10 zile.
„La repetarea procedurii de evaluare a performanțelor, Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general este obligată să ia în considerare obiecțiile formulate de Consiliul Superior al Procurorilor. Repetarea procedurii de evaluare se realizează conform aceleiași proceduri și nu poate dura mai mult de 10 zile. Mandatul Comisiei de evaluare încetează de drept în data emiterii de către CSP a unei hotărâri definitive pe marginea raportului de evaluare”, se arată în regulament.
În septembrie 2021, Parlamentul a aprobat Legea Procuraturii, care prevede introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea CSP. Potrivit legislației, în cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, CSP va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.
Pe 14 aprilie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe o perioadă de 30 zile.
Pe 11 noiembrie 2021, CSP a luat act de sesizarea depusă de președinta R. Moldova, Maia Sandu, prin care a fost cerută evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Pe 5 octombrie 2021, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții, Alexandr Stoianoglo a fost escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS) din clădirea Procuraturii Generale.
Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, șeful suspendat al PG este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Conform informațiilor obținute de ZdG, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).
- Detalii despre fiecare dintre cele cinci capete de acuzare pentru care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut. Lista acțiunilor de care este învinuit
- Calificativul „nesatisfăcător” pentru procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. CSP se întrunește în ședință pentru a examina raportul Comisiei de evaluare și a adopta hotărârea finală
- Raportul integral al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo: (in)acțiunile lui Stoianoglo – apreciate cu note de la 0 la 10 / DOC