Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   R. Moldova, condamnată la CEDO…

R. Moldova, condamnată la CEDO pentru destituirea unui funcționar care a primit mită o drujbă

Imagine simbol

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi, 9 ianuarie, R. Moldova într-un dosar în care un inspector de mediu a fost destituit din funcție pentru că a primit mită o drujbă. În cele din urmă, statul trebuie să îi restituie fostului inspector 1 375 de euro pentru cheltuielile de judecată.

Reclamantul care s-a adresat CEDO, Ivan Cavca, era funcționar la Inspectoratul pentru protecţia mediului. Acesta a fost revocat din funcție disciplinar în mai 2020 pentru că a acceptat o drujbă drept mită, în timp ce investiga un caz de tăiere ilegală de arbori.

Ivan Cavca a contestat decizia de revocare din funcție, susținând că a fost „atras într-o capcană” de un agent sub acoperire care acționa în cadrul unei acțiuni de evaluare aleatorie a integrității profesionale a funcționarilor din serviciul său. Totuși, inspectorul nu a obținut câștig de cauză în justiția națională, prin urmare s-a adresat instanței europene.

La CEDO, Ivan Cavca a invocat articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la dreptul la un proces echitabil. Ivan Cavca a insistat asupra faptului că justiția R. Moldova „nu a luat în considerare faptul că acțiunea prin care i s-a oferit drujba ca mită a fost o înscenare”, iar CEDO i-a dat dreptate.

„Curtea consideră că instanțele interne nu și-au îndeplinit obligația de a examina aprofundat argumentul înscenării și de a se asigura că procedura este corectă”, a motivat CEDO.

Aceasta a mai constatat și „motivarea inadecvată” a judecătorilor Judecătoriei Chișinău, precum și alte abateri de la procedură, cum ar fi că reclamantul nu a putut face recurs împotriva hotărârii judecătorești, „o posibilitate deschisă doar altor părți”.

Prin urmare, CEDO a concluzionat că R. Moldova a încălcat articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

„Constatarea încălcării constituie în sine o satisfacție îndeajuns de echitabilă pentru prejudiciul moral suferit de domnul Cavca, iar statul pârât trebuie să îi plătească 1 375 de euro pentru cheltuieli de judecată”, se arată în decizia instanței europene.