Principală  —  IMPORTANTE   —   Promo-LEX: CEDO a început examinarea…

Promo-LEX: CEDO a început examinarea cauzei lui Serghei Ilcenco, jurnalistul din regiunea transnistreană acuzat de „extremism”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat, la 20 mai 2021, Guvernelor R. Moldova și Federației Ruse cauza cu privire la reținerea lui Serghei Ilcenco, jurnalistul din regiunea transnistreană acuzat de administrația de facto de incitare la „extremism” și care, în 2015, a fost ținut timp de patru luni sub arest, pe motive politice, de către administrația de la Tiraspol, anunță Promo-LEX.

Cazul a avut loc în perioada martie-aprilie 2014, atunci locuința jurnalistului și a fiului său a fost percheziționată ilegal.

Potrivit Promo-LEX, primul reclamant se plânge că detenția sa de patru luni a încălcat articolul 5 din convenție și că condițiile de detenție, inclusiv lipsa asistenței medicale necesare, s-au ridicat la tratament inuman și degradant în sensul articolului 3 din Convenţie. De asemenea, el se plânge în temeiul articolului 13 despre absența unui remediu eficient în ceea ce privește plângerile sale în temeiul articolelor 3 și 5 din Convenție. În plus, el se plânge în temeiul articolului 8 din Convenție că nu putea comunica confidențial cu avocatul său. În plus, în temeiul articolului 10, el se plânge că acuzațiile aduse împotriva sa, reținerea sa și îndepărtarea hârtiei și stiloului din celula sa, au fost menite să-l reducă la tăcere ca jurnalist. El se plânge, de asemenea, în temeiul articolului 34 din Convenție, pentru că a fost împiedicat să depună o cerere la Curte în timpul detenției. Ambii reclamanți se plâng în temeiul articolului 8 din convenție cu privire la perchezițiile efectuate în casele lor și confiscarea bunurilor personale.

Din cauza acțiunilor de persecutare în calitate de jurnalist, Reclamantul și fiul acestuia au fost nevoiți să părăsească regiunea transnistreană. În calitate de persoane intern strămutate ca rezultat al acțiunilor de persecutare în regiunea transnistreană, la solicitarea Asociației Promo-LEX și prin asistența Biroului pentru Reintegrare, reclamanții au fost cazați la un Centru de plasament. Ulterior, reclamanții au fost nevoiți să părăsească R. Moldova din frica de a fi răpiți de reprezentanții administrației separatiste și din cauza lipsei unor garanții insuficiente oferite lor în calitate de persoane intern strămutate de către autoritățile constituționale.

„Cauza lui Serghei Ilcenco și Nicolae Ilcenco demonstrează că în regiunea transnistreană nu există mass-media liberă. Oricine încearcă să critice administrația, poate fi acuzat de extremism, intimidat, reținut și arestat. Autoritățile constituționale nu au remedii pentru a proteja libertatea de exprimare în regiunea transnistreană. Libertatea de exprimare, ca și alte drepturi, nu reprezintă prioritate în procesul de negocieri politice”, a declarat avocatul Asociației Promo-LEX, Directorului Programului Drepturile Omului, Vadim Vieru.

În 2014-2015 (perioada în care a fost reținut și persecutat Serghei Ilcenco și Nicolae Ilcenco) presiunile asupra jurnaliștilor și activiștilor din regiunea transnistreană s-au intensificat. Administrația de facto de la Tiraspol, ignorând normele internaționale, sfidează în continuare dreptul la libera exprimare a populației. 

ZdG a scris în martie 2015 că, urmare a postărilor sale şi a luărilor de atitudini pe rețelele de socializare, jurnalistul Serghei Ilcenco a fost arestat la Tiraspol, fiind acuzat de pretinse acțiuni de extremism. Pe parcursul celor patru luni de detenție ilegală, autoritățile R. Moldova, dar și o serie de organizații ale societății civile și instituții internaționale au făcut mai multe demersuri pentru eliberarea imediată și necondiționată a jurnalistului, precum și pentru respectarea drepturilor familiei sale.

Citiși și: