Procurorul în biroul căruia PA și SIS au descins cu percheziții este, potrivit surselor ZdG, cel care a efectuat urmărirea penală în dosarul fostului șef al PA Viorel Morari
Vladislav Căruceru, unul dintre procurorii din cadrul Procuraturii Generale (PG) care a efectuat urmărirea penală în dosarul fostului Șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari, este, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, procurorul în biroul căruia PA și SIS au descins vineri, 10 decembrie, cu percheziții.
Procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins, în această dimineață, cu percheziții în biroul lui Vladislav Căuruceru.
Vladislav Căruceru a făcut parte din grupul de procurori, format din Renata Anici, Carolina Vidrașcu-Brînza și respectiv Căruceru, care a exercitat urmărirea penală în cauza penală în care Morari este învinuit pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.
Ziarul de Gardă a scris că Vladislav Căruceru, cel care a instrumentat cauza penală în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA)Viorel Morari este cercetat pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, anterior a fost vizat într-un dosar penal instrumentat chiar de către PA condusă de Viorel Morari. Căruceru însă ulterior a declarat că dosarul penal pe numele său ar fi fost încetat. Detalii aici
În noiembrie curent, Carolina Vidrașco-Brînza, unul dintre procurorii care a instrumentat cauza penală în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA)Viorel Morari este cercetat pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, a anunțat că pleacă din sistemul procuraturii. Detalii aici
Vladislav Căruceru activează în cadrul Procuraturii din 2010. În 2016, Vladislav Căruceru a fost numit în funcția de procuror în secția unificarea practicii în domeniul urmăririi penale în cadrul Procuraturii Generale. Potrivit declarației de avere, pentru anul 2020 Căurceru a indicat un salariu anual de 344 745 de la PG, ceea ce constituie 28 728 de lei lunar.
Din declarația de avere depusă de către Vladislav Căruceru, în 2020:
Venituri:
Venitul obţinut la locul de muncă de bază, procuror 344 745 Lei;
Venitul obţinut la locul de muncă de bază de către soție 131 295 Lei;
Venit obținut din depuneri la instituțiile finaciare 187 Lei;
Venit obținut din alte surse legale, cadou 860 Euro, 7 600 Lei, 460 Dolari.
Bunuri imobile:
Teren cu suprafața de 0,1007 ha, dobândit în anul 2010;
Apartament cu suprafaţa de 30,20 m.p., în valoare de 173 537 Lei, dobândit în anul 2003.
Bunuri mobile:
Autoturism de model Skoda Octavia (anul fabricației 2002) mandat din anul 2010;
Autoturism de model Mercedes E 220 CDI (anul fabricație 2007) mandat din anul 2013.
La 13 august curent, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis un comunicat prin care au anunțat că, prin ordinul Procurorului General din 12 august 2021 a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.
La 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Atunci, la solicitarea procurorului general, CSP a admis demersul cu privire la suspendarea lui Viorel Morari din funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție.
- Dosarul Morari: Retrospectiva
- Cine este procurorul în baza declarațiilor căruia a fost pornită urmărirea penală pe numele lui Viorel Morari
La 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind Viorel Morari.
- VIDEO/ Morari: „O să vin cu o cerere de recuzare a lui Stoianoglo”. Ce spune despre faptul că l-ar fi amenințat pe șeful PG
- VIDEO/ Stoianoglo a prezentat rezultatele controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS
Potrivit informațiilor furnizate anterior de către Procuratura Generală, Viorel Morari este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale. Respectivele acțiuni, potrivit probatoriului, au fost comise atât în interes personal, cât și în interesul petentului, dar și altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, în calitate de bănuiţi, în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucționa cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a dosarului.
Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică, după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.