Procurorul general, despre cine sunt judecătorii care vor fi cercetați penal
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea procurorului general Eduard Harunjen cu privire la pornirea urmării penale pe numele a trei judecători. Este vorba despre magistrații vizați în dosarul mitei pentru judecători, reținuți pe 23 octombrie curent. Cererea privind inițierea urmării penale pe numele a încă unui magistrat a fost amânată pentru săptămâna viitoare.
„Am primit acordul CSM pentru inițierea urmării penale. O sesizare va fi examinată săptămâna viitoare pentru că judecătorul vizat a de pus o cerere de amânare pentru a-și putea crea poziția de apărare”, a declarat Eduard Harunjen pentru Ziarul de Gardă.
Potrivit procurorului general, urmează a fi cercetate acțiunile judecătorilor respectiv prin prisma amestecului la înfăptuirea justiției și prin prisma componentei de infracțiune – pronunțarea unei hotărâri ilegale.
„Este vorba despre judecătorii despre care deja s-a scris ceva timp în urmă, în mai multe capete de acuzare de corupere”, a mai adăugat Eduard Harunjen.
Eduard Harunjen a înaintat în total cinci cereri cu privire la eliberarea acordului la pornirea urmării penale în privința unor judecători. În aceste cereri sunt vizați patru judecători, iar în numele unui judecător au fost înaintate două demersuri.
- Cariera și dosarele de rezonanță gestionate de cele cinci judecătoare reținute în dosare de corupție
Zece persoane au fost reținute pe 23 octombrie, fiind bănuite într-un dosar de corupție: magistratele Liubovi Brânza, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, magistratele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, procurora Vera Chiranda, avocata Nadejda Agatii, medicul Vadim Scarlat, un asistent judiciar și o persoană fizică (inculpat) ale căror nume nu au fost făcute publice de procurori.
Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.
Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau „clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.
Citiți și:
-
Medicul din dosarul mitei pentru judecători este vizat într-o cauză privind decesul unui nou-născut
-
Imagini video cu un magistrat care numără mai mulți bani și îi împarte în plicuri pentru alți destinatari
-
DOC/ Cine este avocata reținută în dosarul mitei pentru judecători
-
Detalii despre procurora decorată cu Insigna „Eminent al Procuraturii”, reținută în dosarul mitei pentru judecători
-
Asistentul judiciar reținut în dosarul mitei pentru judecători, numit recent în funcția de magistrat