Procurorii fac percheziții la fosta primară interimară a Capitalei Silvia Radu: împreună cu alte trei persoane este vizată într-un dosar de spălare de bani
Percheziții matinale la mai multe locații din Capitală. Procurorii fac percheziții la patru persoane vizate într-un dosar penal de spălare de bani.
Potrivit surselor ZdG percheziții au loc și la fosta primară interimară a Capitalei Silvia Radu.
Solicitată de ZdG, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea din cadrul Procuraturii Generale (PG) ne-a comunicat că procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins cu percheziții la patru persoane vizate într-un dosar de spălare de bani.
Cum arată casa și ce avere are Silvia Radu, noul primar interimar al mun. Chișinău
Silvia Radu a devenit primara interimară a mun. Chișinău după ce, la începutul lunii noiembrie 2017, Nistor Grozavu, primarul interimar de atunci, a anunțat că se retrage din funcție, iar în locul lui vine Silvia Radu, fosta directoare a companiei „Gas Natural Fenosa”. „Dna Silvia Radu, după mine, este o propunere foarte bună pentru a aduce modernitate și eficiență în managementul Primăriei. Vine din zona tehnocrată și cred că va aduce schimbări importante în activitatea instituției. Îi mulțumesc foarte mult pentru discuțiile pe care le-am avut până să accepte, dar mai mult îi mulțumesc că a acceptat funcția într-o situație de criză”, a declarat atunci Nistor Grozavu. Deși mai mulți susțineau că Silvia Radu este candidata propusă de PDM, democrații au negat acest lucru.
Ulterior, la alegerile locale generale din 2019 ea a ccandidat independent la funcția de primar de Chișinău, atunci fiind promovată masiv de televiziunile liderului Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.
Radu a ajuns milionară după ce a activat timp de 15 ani la cel mai mare distribuitor de energie electrică din R. Moldova, „Red Union Fenosa”, fiind în perioada 2008-2015 președinta întreprinderii. Un raport al ANRE, făcut public abia la 3 ani de la emiterea lui scoate la iveală relații contractuale dubioase dintre o firmă afiliată Silviei Radu și compania pe care aceasta o conducea.
Silvia Radu a ajuns în politică în 2016, când a candidat independent la alegerile prezidențiale. Atunci, deși a investit 4,6 milioane de lei, a obținut 5635 de voturi (0,37%), dintre care 1472 au fost în Chișinău. Radu s-a clasat doar pe locul opt din cei nouă concurenți din electorală. A depășit-o doar pe Ana Guțu, candidata partidului Politic „Dreapta”, dar a obținut de două ori mai puține voturi decât activista Maia Laguta. Silvia Radu a revenit în viața publică și politică de la Chișinău în noiembrie 2017, fiind instalată în fotoliul de primar interimar al mun. Chișinău de Nistor Grozavu, viceprimar, cel care preluase funcția de primar interimar după suspendarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă.
Susținută pe gratis de televiziunile lui Plahotniuc
În electorala din 2016, peste 2,4 milioane de lei din bugetul Silviei Radu s-au cheltuit pentru publicitate electorală la Prime TV, a politicianului Vladimir Plahotniuc. În campania din 2018, televiziunile din trustul lui Plahotniuc o susțin pe gratis. Primul raport de monitorizare a comportamentului mass-media în electorală, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent la 2 mai 2018, demonstrează că radiodifuzorii naționali Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care au anunțat că nu vor avea dezbateri electorale, au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral, direct și indirect, în buletinele de știri, favorizând-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu. Și cel de-al doilea raport a venit cu aceleași concluzii.