Procurorii cer arest preventiv pentru fostul deputat democrat Vladimir Andronachi: „A manipulat brățara de la picior, cu scopul de a bloca semnalul de monitorizare”
Procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a anunțat că procurorii anticorupție au depus un demers, pe 10 mai, să fie înlocuită măsura de arest la domiciliu cu arest preventiv în privința fostului deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Șefa PA susține că motivul care a stat la baza deciziei de schimbare a măsurii aplicate în privința fostului deputat democrat a fost faptul că Vladimir Andronachi, care la 19 aprilie a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, fiindu-i aplicată monitorizarea electronică, „intenționat a manipulat brățara de la picior, cu scopul de a bloca semnalul de monitorizare”.
„Pe 4 mai 2023, la ora 7:56, Oficiul de Probațiune, care este responsabil de monitorizarea lui Vladimir Andronachi în arest la domiciliu, a primit informații despre lipsa de semnal de la brățară. După protocol, personale responsabile l-au telefonat pe Vladimir Andronachi, care însă nu a răspuns la apeluri, chiar dacă are obligația să răspundă la semnalele de control. Oficiul de Probațiune a sunat la 112 și poliția a fost trimisă la acesta la domiciliu ca să verifice de ce nu lucrează semnalul și de ce (Vladimir Andronachi – n. red.) nu răspunde la telefon.
Ajunși la fața locului, polițiștii au concluzionat că Vladimir Andronachi intenționat a manipulat brățara de la picior, cu scopul de a bloca semnalul de monitorizare. Din acest motiv, PA, ieri, la 10 mai, a depus un demers la judecătorul din cadrul judecătoriei Chișinău să fie înlocuită măsura preventivă arest la domiciliu cu arest preventiv. PA menține că această măsură de arest preventiv este absolut necesară la această etapă a cazului”, a anunțat Veronica Dragalin.
Procurora șefă a PA a mai menționat că săptămâna aceasta cauza penală de învinuire a fostului deputat democrat a fost repartizată altui judecător, iar prima ședință de judecată pe acest caz urmează să aibă loc pe 16 mai 2023 la ora 16:00.
„Cazul a fost trimis în judecată la 10 martie 2023. A fost repartizat unui judecător care a plecat în concediu, după ce i-a fost repartizată cauza penală. Nu a avut loc nici o ședință de judecată din 10 martie 2023. Decizia de-ai înlocui măsura preventivă a fost emisă de un alt judecător. Săptămâna trecută, CSM a acceptat cererea de demisie a judecătorului care a primit această cauză penală.
În această săptămână, cauza a fost repartizată altui judecător din cadrul judecătoriei Chișinău sediul Buiucani. PA a fost anunțată că urmează să aibă loc o ședință la 16 mai 2023 la ora 16:00. PA a depus o cerere de accelerare a examinării cauzei, mai ales pentru că această persoană are o măsură preventivă. Cererea de accelerare a fost respinsă”, a mai anunțat șefa PA.
Pe 2 mai 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie a magistratei Natalia Clevadî de la Judecătoria Chișinău, care a picat recent testul de integritate al Comisiei Pre-Vetting, și care, alături de magistrata Tatiana Bivol au pronunțat decizia prin care ex-deputatul democrat, Vladimir Andronachi a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.
Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 19 aprilie 2023, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost eliberat imediat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice.
Atunci, procurorii anticorupție spuneau că aplicarea arestului la domiciliu, nu se justifică din motivele caracterului infracțiunii comise, complexității cazului și importanței acestuia. Potrivit PA, fiind la domiciliu, „inculpatul poate comunica fără impedimente cu persoane implicate pe caz, inclusiv martori, și ar putea astfel să-i determine să prezinte declarații neveridice și să afecteze înfăptuirea justiției”.
Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.
În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.