Procurorii califică drept „ilegală și neîntemeiată” decizia magistraților prin care fostul președinte Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu și spun că o vor contesta la Curtea de Apel Chișinău – VIDEO
Procurorii vor contesta vineri, 27 mai, la Curtea de Apel Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost dispusă plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile a fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.
După ce magistrații Judecătoriei Chișinău au pronunțat decizia în cazul Dodon, procurora Eugenia Zubco, membră a grupului de acuzatori de stat care conduce urmărirea penală, a calificat hotărârea instanței drept „ilegală și neîntemeiată”.
Eugenia Zubco a declarat că au fost prezentate probe suficiente pentru ca instanța să admită demersul procurorilor.
„Decizia cu siguranță va fi contestată. Noi am prezentat probe suficiente care urmau a fi luate în considerare și supuse controlului de proporționalitate. Respectiv, considerăm că instanța urma să admită demersul după cum am solicitat. Nu am reușit să citim încheierea. O să o lecturăm pe fiecare motiv în parte, o să o dezbatem prin probe și o să încercăm să o combatem prin ceea ce am argumentat (…). Doar instanța de fond va putea să decidă dacă nu sunt suficiente probe. La momentul actual vorbim doar despre riscuri, dacă erau sau nu probate riscurile de a se eschiva sau de a influența martorii (…)”, a menționat Zubco.
Petru Iarmaliuc, unul dintre procurorii anticorupție care gestionează dosarul în care este cercetat Dodon, spune că există riscul ca fostul șef de stat să comunice cu alte persoane vizate în anchetă.
În ceea ce privește capătul de acuzare „trădare de patrie” înaintat lui Dodon, procurorul Petru Iarmaliuc a spus că „actul de învinuire nu poate fi dat publicității până când cauza nu este sesizată în fond”.
„Au fost prezentate probe ca anexă la dosar – peste 100 de file. Probe care confirmă riscurile invocate: riscul distrugerii probelor, riscul influențării martorilor, determinarea de a depune declarații false, distrugerea documentelor. Vreau să menționez un aspect foarte important, una din infracțiunile care se investighează este „organizator și complice la acceptarea finanțării unui partid politic din partea grupului criminal organizat Plahotniuc”. Ceea ce implică un volum serios de acțiuni în vederea administrării de probatoriu.
După viziunea noastră și materialele prezentate în instanță pentru cercetare, este inadmisibil faptul că o persoană este plasată în arest la domiciliu, având posibilitatea reală de a comunica cu alte persoane vizate în anchetă, adică el ar putea comunica cu persoanele vizate în anchetă, fără ca organele de urmărire penală să aibă posibilitatea reală de a monitoriza dacă dumnealui vorbește prin Telegram, WhatsApp, Signal sau nu vorbește cu persoanele implicate în săvârșirea infracțiunii. Dacă dumnealui vorbește cu alți complici în vederea distrugerii probelor. Mai mult, este disproporțional faptul că unei persoane i se aplică arest preventiv, căruia i se incriminează patru infracțiuni (…). Domnul Dodon, prin acțiunile sale, a atentat la anumite aspecte, elemente vitale ale R. Moldova (…)”, a declarat Iarmaliuc.
Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon își va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu. Asta după ce magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis joi, 26 mai, parțial demersul procurorilor, care au solicitat mandat de arestare pentru 30 de zile în izolator pe numele fostului șef de stat.
Igor Dodon este cercetat pe patru capete de acuzare fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită