Procurorii au refuzat primirea sesizării fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, cu privire la pretinsele acțiuni ilegale comise de procurorul general interimar, Dumitru Robu
Procuratura Anticorupție (PA) anunță că, prin ordonanța din 28 iulie 2022, emisă de procurorul Nadejda Busuioc, a fost dispus refuzul în primirea pentru examinare a sesizării fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, cu privire la pretinsele acțiuni ilegale comise de procurorul general interimar, Dumitru Robu.
În opinia procurorei de caz, Nadejda Busuioc, desemnată de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru a decide asupra sesizării înaintate de către Dorin Chirtoacă, decizia privind refuzul de primire pentru examinare, a fost determinată de faptul că: „Sesizarea lui Dorin Chirtoacă nu conține expunerea cărorva fapte referitor la infracțiuni săvârșite, pregătite sau în curs de pregătire de către Procurorul General interimar Dumitru Robu, ci reprezintă un dezacord cu acțiunile și actele procurorului Dumitru Robu, efectuate în cadrul desfășurării urmăririi penale și judecării cauzei în privința lui Dorin Chirtoacă în comiterea infracțiunii de trafic de influență, pe acest segment fiind acordate suficiente garanții procesuale, care urmau a fi realizate de către numit conform prescripțiilor stabilite de Codul de procedură penală”.
Astfel, procurorul Nadejda Busuioc a constatat, că adresarea fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, nu reprezintă o sesizare despre infracțiuni, dar este o plângere împotriva activității procesuale efectuate de către procurorul general interimar Dumitru Robu în calitate de procuror pe cazul petentului.
PA menționează că, în conformitate cu prevederile art. 299/1 din Codul de procedură penală, asemenea categorie de adresări, care exprimă dezacordul cu acțiunile, inacțiunile sau actele procesuale ale procurorului se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior, iar ulterior în ordinea controlului judiciar, dar nu ca sesizări despre comiterea infracțiunilor.
În contextul celor expuse, Procuratura Anticorupție precizează că, inclusiv și decizia procurorului desemnat de Consiliu, prin care s-a refuzat primirea sesizării, poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.
Pe 15 iulie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au desemnat-o pe procurora anticorupție Nadejda Busuioc pentru a examina sesizarea depusă de fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă cu privire la pretinse acțiuni ilegale comise de procurorul general interimar, Dumitru Robu.
În cadrul ședinței CSP, fostul primar de Chișinău, cercetat în dosarul parcărilor cu plată, a venit cu mai multe acuzații în adresa procurorului general interimar. Una dintre acuzațiile aduse lui Robu este faptul că, în iulie 2017, acesta ar fi emis o ordonanță de disjungere a dosarului parcărilor cu plată „prin care s-a manipulat probatoriul și s-au prezentat selectiv materiale în instanța de judecată”, fapt ce, potrivit lui Chirtoacă, a dus la suspendarea sa „ilegală și abuzivă” din funcția de primar al municipiului Chișinău.
„(…) Dumitru Robu a fost numit în funcția de procuror general interimar printr-o decizie politică (…). În sesizarea pe care am depus-o pe 4 iulie am reiterat anumite lucruri pe care le-am susținut în octombrie anul trecut în legătură cu abuzurile comise de Robu în ceea ce mă privește pe mine și pe avocații mei în dosarele cu care sunt hărțuit încă din 2017 (…). Sunt fapte care nu trebuie să rămână fără răspundere (…)”, a declarat Chirtoacă.
Dosarul pe numele fostului edil al capitalei Dorin Chirtoacă, în care acesta este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influență, a ajuns pe masa magistraților pe 21 iulie 2017, până în prezent însă nu are o finalitate.