Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii au modificat învinuirea adusă…

Procurorii au modificat învinuirea adusă unuia dintre judecătorii din „Laundromat”

Procurorii au decis modificarea ordonanței de învinuire a unuia dintre cei 16 judecători învinuiți de „pronunțarea unor decizii contrare legii, soldate cu urmăriri grave” în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD prin intermediul instanțelor de judecată. Este vorba de judecătorul Ghenadie Bîrnaz, dosarul căruia se află pe ultima sută de metri la Judecătoria Buiucani. Respectiv, în cazul în care va fi condamnat, judecătorul riscă închisoare sau amendă, în timp ce anterior pedeapsa prevedea doar condamnarea la închisoare.

Judecătorul a fost trimis în judecată, fiind învinuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 307, aliniatul 2, litera c) al Codului penal, și anume „pronunțarea cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii” soldată cu urmări grave, fapt ce se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

La 28 ianuarie, procurorul Irina Gheorghiștean a emis o ordonanță de modificare a acuzării în ședința de judecată și a decis modificarea învinuirii ce i se aduce lui Ghenadie Bîrnaz, acestuia fiindu-i incriminată infracțiunea prevăzute de art. 307 alin (1) din Codul penal, fără sintagma „soldată cu urmări grave”. În rezultat, în cazul condamnării, judecătorului ar urma să îi fie aplicată o pedepasă mai blândă, și anume amendă în sumă de la 650 la 1 150 unități convenționale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Întrebat dacă învinuirea urmează a fi modificată pentru toți ceilalți judecători, vizați în dosare similare, șeful Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a declarat că „sunt diferiți acuzatori și diferite procese. În fiecare proces, acuzatorul își va expune poziția”.

CC: „Urmările grave” ale deciziilor pronunțate de judecători, neconstituționale

La sfârșitul anului 2018, judecătorii implicați în Laundromat și avocații acestora au decis să se adreseze Curții Constituționale (CC). Judecătorii și avocații lor invocau că sintagma „pronunțarea cu bună-știință a unor hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave”, pe care au utilizat-o procurorii atunci când au formulat învinuirile împotriva judecătorilor, ar fi neclară, imprevizibilă și contravine Constituției.

În octombrie 2019, magistrații Înaltei Curți au declarat neconstituțională sintagma „soldată cu urmări grave”, pe motiv că nu există niciun text normativ care ar defini această noțiune. De asemenea, magistrații au conchis că legea nu stabilește niciun criteriu material care să cuantifice „gravitatea” urmării prejudiciabile. 

Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017 şi încă nu au o finalitate. Dosarele pe numele judecătorilor au fost pornite, potrivit procurorilor, în baza bănuielilor rezonabile că aceștia au eliberat ordonanțe care contravin legii, coparticipând în acest mod la infracțiunea de spălare de bani. 

Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1