Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii au făcut percheziții la…

Procurorii au făcut percheziții la domiciliul, automobilul și o casă de vacanță a fostului procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești: acuzatorul este bănuit de îmbogățire ilicită

Procurorii Anticorupție au efectuat joi, 30 iunie, percheziții la domiciliul, automobilul și o casă de vacanță a fostului procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești.

Potrivit surselor ZdG, procurorul vizat este Remus Moroz, actual procuror în Procuratura mun. Chișinău.

Procuratura Anticorupție a emis un comunicat prin care anunță că cele trei percheziții au fost efectuate în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul comiterii infracțiunii de îmbogățire ilicită, săvârșită de o persoană cu funcție de demnitate publică (art.330/2 alin.(2) din Codul penal).

„Procurorul vizat în ancheta penală a deținut funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești, în perioada anilor 2011-2021, la moment fiind procuror în Procuratura mun. Chișinău”, se menționează în nota PA.

Astfel, procurorii anunță că în rezultatul efectuării perchezițiilor au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă, facturi fiscale, cecuri, proiecte de execuție a construcției amplasate în mun. Hîncesti, contracte de vânzare a unor bunuri imobile, care urmează a fi cercetate și apreciate din punct de vedere al pertinenței, concludentei, utilității și veridicității, în ansamblu cu alte probe administrate pe caz.

La această etapă a urmăririi penale, procurorului vizat i-a fost adusă la cunoștință ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit, în săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicita. În procesul audierii, acesta a pledat nevinovat, la moment refuzând să dea careva declarații referitor la circumstanțele cazului investigat de către procurori, rezervându-și dreptul de a-și pregăti poziția de apărare.

„Urmărirea penală la moment este în plină desfășurare, iar despre mersul urmăririi penale și soluția adoptată, Procuratura Anticorupție va reveni cu informații actualizate la adoptarea hotărârii procesuale pe caz. Acțiunile sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanei vizate, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților legitime”, se mai spune în nota PA.

În ianuarie 2022, Ziarul de Gardă a scris că Autoritatea Națională de Integritate a inițiat un control pe averea procurorului-șef adjunct interimar al Procuraturii raionului Strășeni, Remus Moroz, fost șef al Procuraturii raionului Hâncești, la sesizarea Serviciului de Informații și Securitate. Conform sesizării SIS, Remus Moroz și fosta lui soție ar fi beneficiarii efectivi ai unui automobil Mercedes GLC 250 Coupe, înregistrat pe numele surorii fostei soții a lui Moroz și nedeclarat de către procuror.

SIS a estimat valoarea automobilului, fabricat în 2018, la aproximativ 800 000 lei și a argumentat că, în perioada 2018-2020, familia Moroz ar fi traversat frontiera de aproximativ 200 de ori, cu acest automobil, inclusiv în scop de odihnă în Marea Britanie și Turcia. De asemenea, fosta soție a procurorului figurează în calitate de persoană de bază a poliței de asigurare pentru automobil pentru anii 2021-2022. Anul trecut ea a și fost sancționată contravențional, fiind la volanul mașinii, potrivit sesizării SIS.

Inspectorul de integritate din cadrul ANI, Natalia Ivanov, la etapa verificării prealabile, a stabilit că automobilul a fost achiziționat de cumnata lui Remus Moroz la 8 aprilie 2019, prin contract de leasing, la prețul de 50 460 de euro sau 987 138 de lei. Ea a chitat prima rată de 43 %, în valoare de 21 697 de euro sau 424 812 lei. Restul sumei urma să fie achitat timp de 12 luni. De asemenea, cumnata procurorului a suportat cheltuieli suplimentare de 2 270 de euro pentru asigurarea CASCO, plus dobânda anuală și comisionul de acordare a creditului. Inspectorul a stabilit că, ulterior, automobilul a fost achitat integral de către aceasta. 

Remus Moroz este unul dintre cei 14 candidați la funcțiile de membri în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, dar Adunarea Generală a Procurorilor nu a mai avut loc în noiembrie 2021, fiind amânată pentru o dată nedeterminată. ZdG a scris anterior că el activează în organele procuraturii din 1998. A ocupat în ultimii ani funcția de procuror-șef al raionului Hâncești, ultima dată, în 2016, câștigând concursul fără a avea un contracandidat. Între anii 2013 și 2017, a fost și membru al CSP, ales de către Adunarea Generală a Procurorilor. 

Din aprilie 2021, el deține fotoliul de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Strășeni.

La începutul lunii octombrie 2021, Remus Moroz a fost acuzat de către fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat penal în România, dar refugiat la Chișinău, de faptul că ar gestiona, prin intermediul verișorului său, spălătoria V8 Washer de pe strada Valea Crucii din capitală. Datele cadastrale consultate de ZdG arată că terenul pe care este amplasată spălătoria este gestionat de firma V8 – Group, fondată în 2019. Compania este deținută de Cristina Urechi, fiind administrată de soțul ei, Vasile.

Remus Moroz, despre acuzațiile aduse de Rizea: Nici pe aproape. Nu îmi este nici verișor, nici rudă. Eu cred că cineva l-a dus în eroare (pe Rizea, n.r.). Nu-mi sunt nici rude apropiate, nici în grad de rudenie și nici în grad de prietenie. Nu am o tangență, mai ales de business cu el. Îl cunosc pe dl Urechi, desigur că-l cunosc. Însuși el m-a telefonat să mă întrebe de când sunt proprietar la afacerea lui”.