Procurorii au descins la domiciliul unui șef de la Poliția de Frontieră: este cercetat penal fiind bănuit că a facilitat traversarea ilegală a frontierei de stat de către cetățeni ucraineni
Procurorii anticorupție au descins cu percheziții miercuri, 24 august, în automobilul, biroul de serviciu și la domiciliul unui șef de schimb din cadrul sectorului poliției de frontieră „Vulcănești” al Direcției Regionale „Sud” a Poliției de Frontieră. Angajatul IGPF este cercetat penal pentru facilitarea traversării ilegale a frontierei de stat de către cetățeni ucraineni.
Potrivit procurorilor, pe parcursul zilei de 24 august 2022, ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, Oficiul Sud, au descins cu 4 percheziții la adresele de domiciliu, biroul și automobilul unui șef de schimb din cadrul sectorului poliției de frontieră „Vulcănești” al Direcției Regionale „Sud” a IGPF.
Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale (art.260/5 Cod penal), pornite pe faptul introducerii ilegale în sistemul informatic, a datelor cu privire la traversarea, de către cetățenii ucraineni (gen masculin), a frontierei de stat în sensul de intrare în Republica Moldova, prin punctul de traversare a frontierei „Vulcănești-Vinogradovka”.
Acuzatorii susțin că, pe parcursul anului curent, angajatul IGPF al MAI, în scopul obținerii unui folos material, acționând de comun acord cu alte persoane, au organizat intrarea ilegală pe teritoriul Republicii Moldova a aproximativ 50 de cetățeni ucraineni, eludând controlul de frontieră și ocolind punctele de trecere ale frontierei de stat. În acest sens, funcționarul a introdus în sistemul informațional „Traversarea frontierei de stat”, date informatice denaturate, precum că cetățenii ucraineni au traversat legal frontiera de stat.
În cadrul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate suporturi electronice, înscrisuri cu privire la traversarea frauduloasă a frontierei de stat, 21 de gloanțe de calibrul 9x18mm, deținute ilegal, și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală vizată.
Funcționarul este cercetat penal în stare de libertate, fiind citat la Procuratura Anticorupție pentru a fi audiat în calitate de bănuit.
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, menționează responsabilii de la PA.