Procurorii au cerut mandat de arest pe numele procurorului șef al Procuraturii Hîncești, cercetat pentru îmbogățire ilicită
Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au solicitat mandat de arest pentru 30 de zile în izolator pe numele procurorului șef al Procuraturii Hîncești Maxim Gropa, cercetat pentru îmbogățire ilicită.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale (PG) ne-a comunicat că demersul procurorilor privind aplicarea măsurii preventive arestul pentru 30 de zile în privința lui Maxim Gropa va fi examinat de către magistrații Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, cu începere de la ora 10:00.
La 16 februarie, procurorul șef al Procuraturii Hîncești Maxim Gropa a fost reținut pentru 72 de ore în dosarul în care este cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere.
Procurorii anticorupție au efectuat șapte percheziții la domiciliul lui Maxim Gropa, constituit dintr-o casă la sol cu două nivele, înregistrată pe numele tatălui procurorului vizat și neinclusă în declarația de avere. Perchezițiile au cuprins și două apartamente deținute de procuror, biroul de serviciu și două automobile, printre care un automobil înregistrat pe numele lui Gropa și utilizat de soția acestuia, un alt automobil înregistrat pe numele tatălui procurorului și utilizat de către procurorul-șef al Procuraturii raionului Hîncești. În declarația de avere depusă în 2020, Gropa a indicat că deține 1/4 dintr-un apartament și o mașină pe care a cumpărat-o în 2010 cu 3 mii de lei.
În 2021, Maxim Gropa a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor în funcția de procuror șef la Procuratura Hîncești. Detalii aici
În 2017 Ziarul de Gardă a scris că Maxim Gropa, pe atunci procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a primit diploma şi titlul de „cel mai bun în profesie” dintre acuzatorii de stat din procuraturile specializate. Gropa a activat, până la reformarea PG, în secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale, fiind numit în funcţie în 2013. Gropa este însă procuror cu ştate vechi. Acesta a gestionat anterior „dosarul Makena”, în care 15 actuali sau foşti angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Pentenciare (DIP) au fost puşi sub învinuire pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu” şi „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”.
Maxim Gropa a primit premiul de „cel mai bun în profesie” prezentând la concurs un dosar „transfrontalier”, care deconspira o serie de furturi comise de patru cetăţeni ai R. Moldova în casele unor locuitori din Cipru. În octombrie 2015, Gropa declara pentru presă că „au fost identificate practic toate persoanele implicate în comiterea infracţiunii”. Maxim Gropa precizează că, şi în acest dosar, cei trei inculpaţi au fost condamnaţi la „5, 9 şi 15 ani de închisoare”. Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, Maxim Gropa nu are locuinţă proprie şi deţine în proprietate doar un Opel Zafira, fabricat în 2005 şi cumpărat în 2010. Acesta susţine că trăieşte în apartamentul părinţilor, pe care l-ar fi declarat, deşi în ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietate apartamentul nu se regăseşte.