Procurorii anunță că vor contesta sentința de achitare a judecătorului Aureliu Postică, acuzat de fals în declarații
Sentința de achitare a magistratului Aureliu Postică va fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile, de către Procuratura Anticorupție (PA), a anunțat instituția marți, 6 august, într-un comunicat de presă.
Luni, Judecătoria Hîncești, sediul central, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către PA ce vizează acțiunile unui judecător, învinuit de săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.
Urmărirea penală a fost inițiată în septembrie 2022, de către procurorul general, exercitarea urmăririi penale fiind atribuită Procuraturii Anticorupție.
Conform investigațiilor, inculpatul, exercitând funcția de judecător și având obligația declarării averii sale și a familiei, în perioada anilor 2018-2021, intenționat ar fi indicat în declarațiile sale de avere și interese personale date eronate, cu privire la veniturile soției de aproximativ 900 000 de lei.
În rezultatul analizei probatoriului administrat, instanța a decis că fapta magistratului nu întrunește elementele infracțiunii de fals în declarații, achitându-l.
Postică a fost suspendat din funcție, alături de alți cinci judecători, la începutul lunii iulie.
La 31 mai, Comisia Pre-Vetting a anunțat că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Aureliu Postică, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică.
Aureliu Postică activează în sistemul judecătoresc din 2011. În prezent, este judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
În privința lui Aureliu Postică, Comisia Pre-Vetting a constatat trei neconformități: companiile soției acestuia în calitate de beneficiare efective și declarațiile aferente veniturilor; achiziționarea unui apartament la preț preferențial, privatizarea unui apartament și atribuirea terenului și dezechilibrul financiar în anii 2017 și 2019.