Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii anticorupție cer mandate de…

Procurorii anticorupție cer mandate de arestare pentru șeful de la ANSA și cei doi medici veterinari, reținuti în dosarul certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii

Procurorii anticorupţie au depus demersuri la judecătoria Chişinău, sediul Ciocana cu privire la arestarea preventivă a celor trei persoane – şeful adjunct al Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor din Chișinău şi doi medici sanitar-veterinari, reţinute de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în în dosarul certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii eliberate în schimbul unor sume de bani.

Potrivit CNA, ședinţele de judecată sunt planificate pentru joi, 27 mai, începând cu ora 11:30.

Șeful adjunct al Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor din Chișinău şi un medic sanitar-veterinar oficial al Direcţiei au fost reţinuţi marți, 25 mai, pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de corupere pasivă şi activă, iar la o zi distanță, miercuri, 26 mai, a fost reținut încă un medic veterinar, în dosarul certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii eliberate în schimbul unor sume de bani.

ofițerii CNA anunță că au efctuat percheziții în birourile, automobilele și la domiciliile funcționarilor vizați, de unde au fost ridicate mai multe sume de bani, provenienţa acestora urmând să fie stabilită în cadrul anchetei.

Potrivit CNA, în cadrul documentării schemei, s-a stabilit că şeful-adjunct al Direcţiei  ar fi pretins, acceptat și primit sistematic mijloace financiare, precum și produse alimentare, de la subalternii săi. În perioada documentată, săptămânal, în fiecare zi de vineri, mai mulţi medicii sanitari-veterinari ofereau șefului-adjunct al Direcției bunuri sub formă de diferite produse alimentare, ultimul acceptând și primind aceste bunuri pentru sine sau pentru alte persoane din cadrul ANSA. Acestea ar fi fost recompensele pentru eliberarea, fără impedimente, a autorizațiilor sanitar-veterinare de funcționare a unităților de comerț, precum şi pentru neîntocmirea proceselor-verbale contravenţionale pentru neregulile depistate în urma controalelor.

Astfel, şeful adjunct al Direcţiei municipale siguranţa alimentelor Chişinău şi un medic sanitar-veterinar oficial al Direcţiei au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de corupere pasivă şi activă. În urma percheziţiilor, la domiciliul unuia dintre bănuiţi au fost depistate sume de bani în lei şi valută străină ( 3 335 de euro, 330 de dolari şi 33 500 de lei), provenienţa banilor urmând să fie stabilită în cadrul anchetei.

Urmărirea penală în acest caz a fost începută la finele anului 2020, conform elementelor infracţiunilor prevăzute de art.324 şi 325 cod penal – corupere pasivă şi activă. La moment, pe rol sunt 57 de cauze penale, conexate într-o singură procedură, în care  25 de persoane au statut de bănuit şi 3  de învinuit (arest la domiciliu). 

Pe 20 aprilie curent, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. 

Îți mulțumim pentru că citești ZdG!

Echipa noastră muncește zilnic ca să publice cele mai relevante informații despre corupție, justiție, democrație, dezvoltare și despre oamenii care schimbă Moldova în bine. 

În luna noiembrie, ZdG a elaborat și a publicat 1254 texte pe site (inclusiv 357 în limba rusă), majoritatea știri, dar și reportaje, investigații, editoriale, texte explicative, videouri, quiz-uri etc. 

Conform Google Analytics, site-ul www.zdg.md a fost accesat în luna noiembrie de 529,858 utilizatori, care au citit orice material au dorit absolut gratuit.

Dacă cei 529,858 de vizitatori ne-ar oferi măcar un leu lunar, redacția ar avea o susținere durabilă, dar știm că nu toți au posibilitatea să plătească pentru informații.

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar apelăm la echitate. Instituim un abonament deschis lunar de 50 de lei. Transferă doar cei care cred că jurnalismul nu se face pe degeaba, astfel comunitatea ZdG va avea ce să citească luna viitoare. Puteți plăti aici.

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG

Publicitate1