Procurora PCCOCS Elena Ceruța, exclusă de CSP din Comisia de organizare a alegerilor în Colegiile din subordinea CSP
Elena Ceruța, procurora din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauzei Speciale (PCCOCS), cea care a gestionat dosarul de rejudecare în cazul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, a fost exclusă din Comisia de membri de organizare a alegerilor în Colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Decizia CSP vine la patru zile de la perchezițiile efectuate de către procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) în biroul acuzatoarei de stat.
Propunerea în acest sens fost înaintată joi, 21 octombrie, de către Andrei Roșca, procuror detașat în Consiliu.
„Elena Ceruța, desemnată în calitate de membru a Comisiei de organizarea alegerilor a în colegiile din
subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, a fost audiată de Procuratura Anticorupție și vă propun să o excludem din această Comisie”, a declarat Andrei Roșca, membru CSP.
Ulterior, membrii CSP au susținut propunerea.
„CSP a hotârât de a înceta calitatea de membru al Comisiei de organizare a alegerilor a procurorei PCCOCS Elena Ceruța”, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.
Solicitată de Ziarul de Gardă pentru un comentariu la acest subiect, procurora Elena Ceruța nu ne-a răspuns la telefon.
La 18 octombrie, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție au descins cu percheziții în birourile acuzatorilor de stat din cadrul PCCOCS, Dumitru Raileanu și Elena Ceruța. Potrivit PA, perchezițiile au fost determinate de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Detalii aici.
În 2020, Elena Ceruța a fost desemnată de CSP în calitate de membru Comisiei de organizare aalegerilor în colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor. Detalii aici.
Potrivit declarației de avere pentru anul 2020, Elena Ceruța a declarat un salariu anual de la PCCOCS de 347 493 de lei, ceea ce constituie un salariu de 28 957 de lei lunar. Ceruța declară două terenuri agricole și două apartamente, unul de 52,9 metri pătrați și altul de 54,3 metri pătrați. Procurora Ceruța conduce un Mitsubishi fabricat în 2002 și cumpărat în 2008 cu 40 000 de lei.
Procurora Elena Ceurța a gestionat dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). La 14 iunie 2021, în cadrul ședinței de judecată Elena Ceruța a anunțat că renunță la toate capetele de acuzare aduse lui Platon. Atunci, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, l-au achitat pe Platon. Detalii aici.
Elena Ceruța și-a început cariera de procuroră în 2008 în cadrul Procuraturii sectorului Botanica. În 2016, prin ordinul Procurorului General din 2016, Ceruța a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).