Procurora care a gestionat dosarul Laundromat, trimisă în judecată pentru îmbogățire ilicită: 1,5 milioane de lei, diferența între venituri și cheltuieli
Un porocuror anticorupție suspendat, constatat de oamenii legii cu avere nejustificată de peste 1.5 milioane de lei, în perioada anilor 2016-2021, a fost trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită, a anunțat Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) marți, 4 februarie. ZdG a aflat că este vorba despre procurora care a condus grupul de urmărire penală pe dosarul „Laundromat”, Mirandolina Sușițcaia, dosarul penal fiind expediat în instanță la sfârșitul anului 2024.
UPDATE 14:10 Mirandolina Sușițcaia a fost cercetată și pentru abuz de serviciu. Întrebat de ZdG despre acest capăt de acuzate, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, a spus că „urmare a acțiunilor de urmărire penală obiectivă, procurorii nu au constatat elemente ale infracțiunii de abuz în serviciu”.
Prima ședință din dosar a avut loc luni, 20 ianuarie. Cauza penală este examinată de judecătoarea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Elena Ungureanu. Următoarea ședință este programată pentru 28 februarie.
Mai exact, potrivit PCCOCS, procurora ar fi acumulat bunuri și bani în valoare de peste 4 900 000 de lei. Potrivit declarațiilor făcute de Sușițcaia – suspendată din funcție în noiembrie 2023 de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la care face referire PCCOCS, veniturile sale ar fi fost formate din salariu, indemnizații, vânzarea apartamentului și a două mașini, precum și aproape 250 000 de lei din donații la evenimente de familie.
În cadrul urmăririi penale, PCCOCS a constatat că, chiar dacă Sușițcaia a contractat inclusiv credite bancare, cheltuielile acesteia ar fi depășit suma de 6 500 000 de lei.
„Totodată, în cadrul investigațiilor, procurorii au mai constatat faptul că persoana ar fi deținut (personal, prin rude, precum și alte persoane) apartamente în Chișinău și automobil. Așadar, urmare a investigațiilor financiare paralele efectuate de angajații Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) la solicitarea procurorilor, acuzatorii de stat ai PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) dosarul penal de învinuire a procurorului anticorupție suspendat pentru îmbogățire ilicită, după ce au constatat o diferență dintre venituri și cheltuieli de peste 1 500 000 lei, mai exact dintre veniturile declarate anual la Autoritatea Națională de Integritate și veniturile constatate de procurorii PCCOCS pe parcursul urmăririi penale”, notează procuratura specializată.
Potrivit Codului penal, îmbogățirea ilicită a unei persoane cu funcţie de demnitate publică se pedepsește cu amendă între 400 000 de lei și 500 000 de lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Procurora anticorupție Mirandolina Sușițcaia a fost suspendată din funcție la 17 noiembrie 2023, de către Consiliul Superior al Procurorilor care a admis demersul procurorului general interimar Ion Munteanu de eliberare a acordului privind suspendarea din funcție, după mai multe ședințe în care examinarea subiectului a fost amânată. Inga Furtună, membră a CSP, și Angela Motuzoc, președintă a CSP, au formulat atunci o opinie separată.
„PCCOCS investighează acțiunile procurorului din cadrul Procuraturii Anticorupție, Mirandolina Șușițcaia, într-o cauză penală pornită în anul 2022. Aceasta a fost pornită pe faptul îmbogățirii ilicite și abuzului de serviciu, iar actualmente au loc mai multe acțiuni de urmărire penală, care implică și aportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție (CNA). Alte amănunte nu pot fi comunicate în acest stadiu al investigațiilor, iar persoana vizată beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, a anunțat în luna iulie 2024 PCCOCS, conform realitatea.md.
Mirandolina Suşiţcaia a condus grupul de urmărire penală pe dosarul „Laundromat”. În octombrie 2021, acesteia i-au fost restrase dosarele în care este vizat controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, printr-o ordonanță a procurorului general interimar, Dumitru Robu.
„Au fost anumite dubii referitor la investigațiile pe care le-a făcut. Totodată, aparițiile în mass-media a unor întâlniri dubioase cu anumite personaje din dosar. Asta a pus la îndoială obiectivitatea și imparțialitatea dumneaei la efectuarea urmăririi penale pe aceste dosare. Din aceste considerente s-a decis să-i fie retrase dosarele ce țin de Veaceslav Platon și Laundromat”, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurora responsabilă de comunicarea cu mass-media a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec.
Procurorul general interimar a semnat și un ordin prin care procurora anticorupție Mirandolina Suşiţcaia a fost delegată în cadrul unei subdiviziuni a PG.
ZdG relata în octombrie 2020 că Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Ordonanțe în privința acestora au fost emise încă în luna septembrie, semnate de Mirandolina Sușițcaia, dar deciziile nu au fost anunțate public de către organele procuraturii.