Procuratura Generală califică declarațiile directorului CNA drept „iresponsabile, manipulatorii și incorecte”
Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) susțin că declarațiile directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, „vin să denigreze nefondat imaginea Procuraturii, urmare a promovării de către procurorul general interimar și Procuraturii Anticorupție a ideii de creare a unei structuri similare DNA-ului român, fapt ce ar presupune că CNA și Procuratura Anticorupție în actuala componență de astăzi nu ar mai exista”.
Astfel, PG califică drept „iresponsabile, manipulatorii și incorecte” declarațiile făcute de șeful CNA în plenul Parlamentului ce vizează raporturile CNA cu PA și PG.
„(…) Afirmațiile directorului CNA privind anumite „piedici” puse de Procuratură în investigarea cazurilor de corupție mare nu au un raționament legal, or organul de urmărire penală al CNA este independent, iar conform legii, ofițerul de urmărire penală este îndreptățit, dar și obligat de a dispune începerea urmăririi penale în orice situație în care rezultă o bănuială rezonabilă că a fost săvârşită o infracțiune.
Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție și-au manifestat maxima deschidere și colaborare cu CNA la identificarea celor mai bune soluții în investigarea cauzelor penale de rezonanță. Toate deciziile luate de Procuratură în cadrul unor cauze penale concrete, au fost întemeiate pe prevederile legale, urmare a aprecierii probelor administrate (…).
Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție susțin că o adevărată luptă cu corupția din Republica Moldova necesită o schimbare fundamentală. A trecut vremea de a arăta cu degetul intre instituțiile responsabile de combaterea corupției. În prezent, activează procurori și ofițeri verticali și corecți, a căror muncă trebuie să fie apreciată și valorificată, fără încercări de a crea animozități între instituții”, se arată într-un comunicat PG.
Vineri, 12 mai, directorul CNA, Iulian Rusu, a prezentat raportul de activitate al CNA pentru anul 2022. Potrivit documentului, pe parcursul anului trecut, ofițerii de investigații ai CNA au depistat 539 de infracțiuni, 401 dintre ele fiind infracțiuni de corupție.
După prezentarea raportului de activitate, fiind întrebat despre conexiunile cu Procuratura Anticorupție, directorul CNA a declarat că „relațiile cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare în ultima vreme”.
„(…) Relațiile cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare în ultima vreme. Ele au fost bune o perioadă de timp, dar în ultima vreme chiar sunt neclare. Eu sunt nedumerit de ce ele sunt neclare. Eu aș vrea ca ele în continuare să fie bune, în special atunci când discutăm despre cazuri de rezonanță și când noi propunem investigarea pentru spălare de bani, în valoare de sute de milioane de lei, unde nu se vede bănuială rezonabilă. În schimb atunci când se găsește un medic prăpădit care ia 500 de lei, pentru servicii medicale, da, nu este nicio problemă: camere de supraveghere și alte măsuri speciale de investigație, și interceptarea comunicărilor telefonice. Asta este modalitatea de utilizare a resurselor noastre limitate? Eu cred că noi trebuie să ne concentrăm pe cazurile cele mai importante, care afectează cel mai mult societatea noastră (…)., a declarat directorul CNA.
Conform lui Iulian Rusu, pe parcursul anului 2022, au fost inițiate 487 de cauze penale. 234 dintre ele au constituit infracțiuni de corupție, iar 105 – infracțiuni conexe celor de corupție (abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu sau îmbogățire ilicită). De asemenea, au fost inițiate cauze penale pentru escrocherie, delapidarea averii străine, spălarea banilor, falsul informatic.