Procuratura Generală anunță că renunță la învinuire în dosarul „Grupului Petrenco”: „PG aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar”
Reprezentnații Procuraturii Generale au emis vineri o nouă în care menționează că PG a luat act de Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 14 septembrie 2021 în cauza „Petrenco și alții” versus Republica Moldova și susține că instituția renunță la învinuire în dosarul „Grupului Petrenco”.
În nota PG se menționează că constatările CtEDO din hotărâre au autoritatea lucrului judecat cu privire la importante elemente ce se conțin în acuzațiile reclamanților, aduse în cadrul unui dosar penal care, în prezent, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
Prin urmare, reprezentanții Procuraturii anunță că în ședința de judecată planificată pentru astăzi, 17 septembrie 2021, ora 14:00 în dosarul în care figurează reclamații (Grigore Petrenco, Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat), procurorul va renunța oficial la acuzațiile aduse acestora pentru săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă.
„Pe această cale, Procuratura Generală aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă”, se menționează în comunicatul PG.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis marți, 14 septembrie, o hotărâre în cauza Petrenco și alte șase persoane împotriva R. Moldova, prin care a recunoscut violarea mai multor articole din Convenție de către R. Moldova, anunță Asociația Promo-LEX.
Potrivit Asociației, cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă, urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale (PG) în septembrie 2015. Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în Penitenciarul nr. 13 și, aproximativ pentru aceeași perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada în care aceștia se aflau în arest la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.
Curtea a dispus ca Guvernul R. Moldova să achite reclamanților suma totală de 63 750 euro, în calitate de prejudicii morale, pentru violările comise și suma de 4 000 euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.