Procuratura Generală anunță că a dispus citarea ex-deputatului român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri, pentru audieri în cazul deceselor lui Butmalai, Luncașu și Salemi
Procuratura Generală (PG) anunță joi, 6 mai, că a luat act de declarațiile făcute în cadrul unei emisiuni televizate de către fostul deputat român Cristian Rizea, potrivit căruia, fostul deputat al Partidului Liberat Democrat din Moldova (PLDM) Ion Butmalai, dar și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi ar fi fost asasinați.
Reprezentanții instituției susțin că, având în vedere faptul că dosarele penale în cazul decesului lui Ion Butmalai și Iurie Luncașu au fost clasate din lipsa vreunei infracțiuni, iar urmărirea penală în cazul Salemi a fost suspendată în temeiul art. 287, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire, Procuratura Generală a dispus subdiviziunilor care gestionează aceste lucrări, să organizeze reluarea urmăririi penale.
„Pentru valorificarea celor declarate de Rizea, procurorii responsabili urmează să-l citeze și să-l audieze în calitate de martor pentru a putea ulterior verifica informațiile prezentate prin acțiuni procesual-penale, menite să confirme sau să infirme faptul asasinatelor. Procuratura va informa suplimentar despre măsurile întreprinse în consecință”, se arată într-o notă informativă a instituției.
Ex-deputatul român Cristian Rizea a declarat miercuri seara, 5 mai, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV, că fostul deputat Ion Butmalai, dar și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi ar fi fost asasinați.
„Plahotniuc, înainte să încerce să se gândească sau să decidă asasinarea mea pe modelul Butmalai, Rozario Salemi, un om de afaceri italian în 2011, poate ne mai aducem aminte; Iurie Luncașu, anul trecut, să sune până la Washington și să întrebe dacă e bine. Niciun procuror din țara asta nu l-a luat pe Candu la declarații. Nu e normal ca un parlamentar, indiferent cum îl cheamă, Andrian Candu, bineînțeles, când ei aveau puterea în mână să amenințe un alt deputat cu moartea, pentru că vrea să facă dezvăluiri despre acte de corupție ale lui Plahotniuc sau ale celor care conduceau la vremea aia Moldova și peste 3-4 zile să fie găsit mort. Nu e o mare coincidență? Vă întreb și eu așa (…). Le spun acum tuturor, dacă doamne ferește mă veți găsi într-o ipostază de genul ăsta, să știți că singurii responsabili sunt Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Eu nu am de gând să mă sinucid”, a declarat Rizea.
De asemenea, Cristian Rizea a spus că fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, anchetat în dosarul „furtului miliardului” din sistemul financiar-bancar moldovenesc i-a propus acestuia un post de deputat pentru alegerile din februarie a anului 2019. Acesta susține că în perioada următoare va veni cu probe care să demonstreze faptul că ex-președintele R. Moldova Igor Dodon ar fi primit sume mari de bani pentru a-i retrage cetățenia R. Moldova.
Ex-deputatul român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri, a fost eliberat duminică, 2 mai, din detenție din Penitenciarul nr. 13 din capitală. Potrivit avocatei fostului parlamentar român, eliberarea lui Rizea a avut loc în contextul în care au expirat cele 180 de zile, timp în care o persoană poate fi reținută în vederea extrădării.
Cristian Rizea, fost deputat în Parlamentul României, dat în urmărire internaţională, a declarat anterior că Igor Dodon împreună cu Vladimir Plahotniuc ar fi primit milioane de euro pentru a-i retrage cetățenia R. Moldova. Fostul oficial român declara anterior că „infractorii pe care el i-a dat în vileag au plătit milioane de euro mafiei politice din R. Moldova pentru a-i retrage în mod abuziv cetăţenia”.
Pe 2 noiembrie 2020, Igor Dodon i-a retras cetăţenia R. Moldova fostului deputat român, iar la 3 noiembrie 2020 acesta a fost reținut de oamenii legii.
Pe 31 martie curent, Procuratura Generală (PG) a anunțat că ex-deputatul român Cristian Rizea, învinuit de procurori de dobândirea cetățeniei R. Moldova cu abateri, a fost prins cu fals în declarații. Tot PG a informat atunci că pe 30 martie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a ex-deputatului, care a primit cetățenia R. Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017.
Cristian Rizea se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19 martie 2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform sentinței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.