Procuratura, despre colaborarea cu FBI, Kroll și Letonia în investigarea furtului din sistemul bancar
Procuratura Generală respinge orice afirmații lansate în spațiul public care spun că frauda bancară, de fapt, nu ar fi investigată. Instituția a emis un comunicat în care menționează că grupurile de urmărire penală ale Centrului Național Anticorupție colaborează cu autorități competente din Letonia, Statele Unite al Americi și Ucraina în domeniul asistenței juridice internaționale în materie penală, iar infromațiile obținute de la Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Letonia, FBI, Departamentului de Justiţie a SUA, dar și experții companiei Kroll, au permis avansarea semnificativă a anchetei, deferirea justiţiei a unei cauze penale precum şi finalizarea, în termeni proximi, a urmăririi penale pe celelalte cauze penale aflate în procedura Procuraturii Anticorupție.
„În cadrul cauzelor penale instrumentate de către Procuratura Anticorupţie pe subiectul dat, au fost create grupuri de urmărire penală formate din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţii din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.
Ţinând cont de caracterul transfrontalier al fraudei bancare investigate, s-a impus necesitatea colaborării interstatale în domeniul asistenţei juridice internaţionale în materie penală, în acest sens fiind expediate cereri de comisii rogatorii în adresa autorităţilor competente din alte state şi anume: Letonia, Statele Unite ale Americii, Ucraina şi altele.
În cadrul executării comisiilor rogatorii expediate, cu concursul reprezentanţilor Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Letonia, FBI şi Departamentului de Justiţie a SUA au fost obţinute informaţii relevante care au permis avansarea semnificativă a anchetei şi ca urmare, deferirea justiţiei a unei cauze penale precum şi finalizarea, în termeni proximi, a urmăririi penale pe celelalte cauze penale aflate în procedură.
Un factor important care a permis administrarea probatoriului pe caz în termeni restrînşi îl reprezintă şi colaborarea Procuraturii anticorupţie cu reprezentanţii companiei KROLL care au constat în schimbul permanent de informaţii relevante cazului şi şedinţe comune care au generat selectarea eficientă şi corectă a tacticilor de investigare.
Prin urmare, Procuratura Anticorupţie va continua şi va aprofunda activităţile de colaborare internaţională deja demarate cu autorităţile din statele prenotate, în scopul cercetării multilaterale, obiective şi complete a circumstanţelor comiterii infracţiunii.
Facem un apel către toţi cei care deţin informaţii relevante pe acest caz, să manifeste responsabilitate şi să respecte legea, să se prezinte în faţa procurorilor, sa răspundă complet la întrebările lor, astfel încât datele prezentate să poată contribui la buna desfăşurare a anchetei.”, se arată în comunicatul PG.
Comunicatul este emis la câteva zile după ce Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor al Centrului Național Anticorupție (CNA), a declarat, în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7, că la moment nimeni nu investighează frauda din sistemul bancar: „Deocamdată nimeni nu se ocupă de acest jaf, deşi eu am explicat cum acest jaf trebuie investigat. Deocamdată acestea sunt doar frânturi din tabloul general. Această bancă mereu a fost atrăgătoare pentru elita politică care îşi rezolva anumite chestiuni financiare. Ca urmare a acestor reglări de conturi între clanurile politice, gruparea Filat-Shor a câştigat. Asta nu înseamnă că ceilalţi au ieşit din această schemă. S-au retras doar un pic, dar ei de asemenea participau la ciopârţirea sistemului bancar, dar de pe plan secund”.