Procuratura Anticorupție va investiga finanțarea PSRM-ului cu bani din Rusia
Procuratura Anticorupție a anulat ordonanța de refuz în începerea urmăririi penale în cazul finanțării din Federația Rusă a Partidului Socialiștilor (PSRM). Decizia a fost luată după ce Andrei Năstase a cerut anularea acestei decizii, asta deși Procuratura susține că a decis să o anuleze din alte motive, decât cele invocate de către Năstase.
„Ordonanța din 8 iulie 2019 emisă de procuratura de buzunar a lui Plahotniuc este parte componentă a înțelegerii dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, ca ambii să evite răspunderea penală binemeritată și să li se claseze cauzele penale pornite în privința faptelor lor infracționale, iar anularea acestei ordonanțe este un succes al întregii noastre societăți”, a scris Andrei Năstase pe Facebook după anularea ordonanței.
Acesta mai precizează că îl va acționa şi în judecată civilă, dar şi sub aspect contravențional pe președintele Dodon.
„La 26.11.2019, în rezultatul examinării materialelor procesului penal menționat supra, din alte motive decât cele invocate de dvs, prin ordonanța subsemnatului, a fost dispus anularea ordonanței de refuz în pornirea urmării penale din 08.07.2019, ca fiind neîntemeiată și lovită de nulitate”, menționează procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, într-un răspuns oferit pentru Andrei Năstase.
În august, procurorul anticorupție Alexandru Cernei a emis o ordonanță prin care afost respinsă inițierea urmăririi penale în cazul finanțării din Federația Rusă a PSRM, după ce una dintre televiziunile deținute de fostul lider al PDM a publicat în iunie 2019 mai multe secvențe video ale negocierilor dintre șeful statului și Vlad Plahotniuc, privind formarea unei alianțe de guvernare.
În ordonanța din august prin care a fot refuzată începerea urmării penale în cazul finanțării din Federația Rusă a PSRM este menționat că discuția din 7 iunie 2019 dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, făcută publică în plină criză politică la Chișinău, „pare a nu fi una serioasă”, iar oponenții politici, „se provoacă unul pe altul”.