Procuratura Anticorupție anunță că Igor Dodon, soția acestuia și un medic sunt bănuiți în cadrul unui nou dosar penal, privind „deținerea și folosirea unui document medical fals”
Procuratura Anticorupție (PA) anunță că vineri, 3 februarie, procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia.
„Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi. În același timp, ex-președintele R. Moldova împreună cu soția sa, sunt bănuiți în deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi”, anunță PA.
În baza documentului menționat, Igor Dodon a solicitat Judecătorilor Curții Supreme de Justiție sa îi încuviințeze să părăsească țara, aceeași solicitare fiind înaintată de către Galina Dodon.
Procuratura Anticorupție precizează că la 26 ianuarie 2023 a pornit urmărirea penală pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 361 alin.(2) lit.b) din Codul penal – „Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false, acțiuni săvârșite de două sau mai multe persoane”.
Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat pe 26 ianuarie că a înaintat un demers la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin care a solicitat înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu în privința lui Igor Dodon, în contextul în care, potrivit PA, medicul care a semnat actul ce ar confirma necesitatea deplasării lui Igor Dodon peste hotare a declarat că „nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege”.
PA a transmis că medicul a declarat, în cadrul audierilor, că „solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte” Igor Dodon.
Între timp, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, care urma să plece în România, în perioada 28 ianuarie 2023 – 05 februarie 2023, a anunțat că și-a anulat plecarea.
„Din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitate, am decis să renunțăm la această deplasare. Vom căuta soluții alternative de tratament în țara noastră”, a explicat Dodon.
La 19 ianuarie 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cererea apărătorilor lui Igor Dodon, privind încuviințarea de a părăsi R. Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 05 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, a fiului fostul președinte. Potrivit PA, avocații fostului președinte au anexat un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare, fiind prezentată și Trimiterea-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023.
Pe 6 ianuarie 2023, judecătorii CSJ au admis demersul procurorului privind prelungirea termenului măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pentru alte 60 de zile, în privința lui Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.
Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Fostul șef de stat a fost plasat atunci sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.