Procuratura Anticorupție anunță despre rezultatul perchezițiilor efectuate astăzi la procurorul-șef al Procuraturii raionului Hâncești, Maxim Gropa, cercetat pentru îmbogățire ilicită
Procuratura Anticorupție (PA) informează că, pe parcursul zilei de miercuri, 16 februarie, au fost efectuate șapte percheziții, în cadrul unei cauze penale, în care este vizat procurorul-șef al Procuraturii raionului Hâncești, Maxim Gropa, bănuit de comiterea infracțiunii de îmbogățire ilicită și falsul în declarația de avere. Potrivit Procuraturii, perchezițiile s-au desfășurat la domiciliul lui Maxim Gropa, constituit dintr-o casă la sol cu două nivele, înregistrată pe numele tatălui procurorului vizat și neinclusă în declarația de avere.
Totodată, potrivit PA, perchezițiile au cuprins și două apartamente deținute de procuror, biroul de serviciu și trei automobile, printre care un automobil înregistrat pe numele lui Gropa și utilizat de soția acestuia, un alt automobil înregistrat pe numele tatălui procurorului și utilizat de către procurorul-șef al Procuraturii raionului Hâncești, precum și automobilul de serviciu.
„În rezultatul efectuării perchezițiilor au fost predate benevol unele dintre documente ce se referă la bunurile mobile și imobile deținute de către procuror. Cu toate acestea, procurorii recurgând la efectuarea perchezițiilor au depistat și ridicat mai multe obiecte și documente relevante care urmează a fi cercetate și apreciate din punct de vedere al pertinenței, concludenței, utilității și veridicității lor cum ar fi: dispozitive de informații, laptopuri, un bloc de sistem, înscrisuri de ciornă, agende din perioada 2017-2022”, precizează reprezentanții Procuraturii.
Procurorii anticorupție au audiat trei martori referitor la circumstanțele cazului investigat. De asemenea, audierile în acest dosar urmează să continue și pe parcursul zilei de joi, 16 februarie.
„Cu referire la procurorul-șef al Procuraturii raionului Hâncești, informăm că, acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore. Concomitent, acesta a fost recunoscut în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, fiind audiat parțial referitor la circumstanțele cazului”, comunică PA.
Potrivit PA, după efectuarea acestor acțiuni, procurorii anticorupție urmează să îi înainteze învinuirea și să decidă asupra măsurii preventive ce va fi aplicată în privința lui Gropa.
PA a efectuat miercuri, 16 februarie, percheziții în biroul procurorului-șef al Procuraturii Hâncești Maxim Gropa într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere.
În 2021, Maxim Gropa a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor în funcția de procuror șef la Procuratura Hâncești. Detalii aici
În 2017 Ziarul de Gardă a scris că Maxim Gropa, pe atunci procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a primit diploma şi titlul de „cel mai bun în profesie” dintre acuzatorii de stat din procuraturile specializate. Gropa a activat, până la reformarea PG, în secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale, fiind numit în funcţie în 2013. Gropa este însă procuror cu ştate vechi. Acesta a gestionat anterior „dosarul Makena”, în care 15 actuali sau foşti angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Pentenciare (DIP) au fost puşi sub învinuire pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu” şi „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”.