Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Primul raport al Comisiei Vetting…

Primul raport al Comisiei Vetting respins de CSM: Membra CSP și a Consiliului de Integritate al ANI, Svelana Balmuș, care nu a promovat evaluarea integrității, va fi reevaluată

Sursa: Comisia Vetting - Vetting Commission/Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins miercuri, 5 iunie, Raportul Comisiei de evaluare externă al candidatei la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) Svetlana Balmuș și a dispus reluarea procedurii de evaluare. Balmuș este prima candidată în privința căreia CSM a dispus evaluarea repetată.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis respingea Raportului Comisiei Vetting prin care Svetlana Balmuș nu a promovat evaluarea externă și a dispus reluarea procedurii de evaluare de către Comisia de evaluare externă.

Conform unui comunicat de presă emis de CSM, Consiliul a luat în considerare documentele prezentate de candidată, „ce nu au putut fi prezentate în termeni utili Comisiei Vetting”.

Comisia urmează să evalueze repetat candidata și să aprobe un raport nou. Astfel, CSM urmează să ia atunci o decizie finală în acest caz.

CSM a decis în ședința de marți, 4 iunie, să anexeze la materialele dosarului înscrisurile prezentate de Svetlana Balmuș. Aceasta a prezenta acte suplimentare privind veniturile soțului său. Astfel, examinarea subiectului a fost amânată pentru o altă ședință.

Cadrul legal

Conform legii privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, CSM examinează în ședință publică, în baza dosarului de evaluare recepționat de la Comisia de evaluare, rezultatele evaluării judecătorului. Judecătorul poate prezenta informații suplimentare pe care le consideră relevante doar dacă probează că a fost în imposibilitatea de a le prezenta anterior.

Astfel, prin hotărâre motivată, adoptată în cel mult 30 de zile de la recepționarea documentelor, Consiliul Superior al Magistraturii poate respinge raportul cu privire la evaluare și dispune, o singură dată, reluarea procedurii de evaluare a judecătorului, dacă constată circumstanțe de fapt sau erori procedurale care puteau duce la promovarea sau, după caz, nepromovarea evaluării.

Legea mai prevede că hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la nepromovarea evaluării are ca efect eliberarea din funcție a judecătorului.

Membra CSP Svetlana Balmuș NU promovează evaluarea integrității pentru funcția de judecător al CSJ

Comisia Vetting a anunțat luni, 8 aprilie, că a finalizat evaluarea integrității membrei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Svetlana Balmuș, care candidează pentru funcția de judecător la CSJ.

În interviul candidatei Balmuș, Comisia a abordat subiecte de integritate financiară și etică, după cum urmează:

  • Averea inexplicabilă în anii 2012, 2013 și 2021;
  • Sursele financiare neclare folosite pentru deschiderea un cont de depozit în 2011;
  • Veniturile soțului candidatei;
  • Veniturile familiei obținute din activitatea de avocat;
  • Dreptul de utilizare și habitare într-un imobil;
  • Cazurile CEDO relevante subiectului evaluării.

Balmuș a fost numită membră a CSP din rândul societății civile de către președinta Maia Sandu, în septembrie 2021.