Primul proces penal al lui Donald Trump. Procurorii cer amendarea fostului președinte cu 3000 de dolari după ce ar fi încălcat un ordin
Luni, 15 aprilie, a început procesul penal lui Donald Trump, cercetat pentru fals în acte. Procurorii newyorkezi au cerut completului de judecată să dispună amendarea fostului președinte ale SUA și să-i reamintească acestuia că ar putea merge la închisoare pentru încălcarea unui ordin de interdicție privind potențiali martori, scrie Reuters.
Înainte de a intra în sala de judecată, Trump a declarat reporterilor că dosarul penal este o „persecuție”, adăugând că este „un asalt asupra Americii”. „Nimeni nu a mai văzut așa ceva”, a spus el, potrivit CNN.
Procurorii i-au cerut judecătorului Juan Merchan să-l amendeze pe Trump cu câte 1.000 de dolari pentru fiecare dintre cele trei postări publicate pe rețelele de socializare în această lună.
„Inculpatul și-a demonstrat dorința de a încălca ordinul. El a atacat martori în acest caz, în trecut a atacat judecătorii în acest caz”, a declarat procurorul Christopher Conroy.
Conform ordinului de interdicție al lui Merchan, lui Trump îi este interzis să facă declarații publice despre martori cu privire la potențialele lor mărturii și despre procurori, personalul instanței și membrii familiilor acestora, dacă declarațiile sunt menite să interfereze cu cazul.
Avocatul lui Trump, Todd Blanche, a declarat că fostul președinte nu a încălcat ordinul de tăcere, deoarece a răspuns la declarațiile publice ale martorilor.
„Cei doi martori înșiși au vorbit despre mărturia lor în acest caz și, în general, l-au denigrat constant pe președintele Trump”, a spus Blanche.
Judecătorii se vor pronunța asupra cererii procurorilor pe 24 aprilie.
Înaintea începerii în această dimineață a primului proces penal al unui fost președinte al SUA, au fost generate câteva zeci de e-mailuri care indicau că au fost plasate bombe în zona din jurul tribunalului din Manhattan, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine pentru CNN.
Alertele au bombă au fost false. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă e-mailurile proveneau de la o adresă de e-mail străină.
În 2016, starul de filme pentru adulți Stormy Daniels a contactat mai multe publicații media oferindu-le să le vândă versiunea ei a relației sale amoroase cu Donald Trump din 2006.
Trump a aflat despre demersurile făcute de Daniels, iar avocatul său, Michael Cohen, a plătit-o cu 130.000 de dolari pe actriță ca să nu povestească ce s-a întâmplat între cei doi.
Acest lucru nu este ilegal. Însă, când Trump l-a rambursat pe Cohen, în evidențe apare că plata ar fi fost făcută pentru a acoperi cheltuieli legale. Procurorii spun că în acest fel Trump a falsificat acte comerciale, ceea ce este o contravenție, o infracțiune penală, în New York.
Procurorii mai pot demonstra și că acțiunile lui Trump încalcă legile electorale, pentru că fostul președinte american ar fi încercat să ascundă plățile către Daniels ca să îi lase pe votanți să știe că a avut o aventură amoroasă cu actrița.