Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Primul magistrat condamnat la închisoare…

Primul magistrat condamnat la închisoare pentru îmbogățire ilicită, Oleg Melniciuc, ajunge pe banca acuzaților într-un dosar de hărțuire sexuală a unei eleve

Sursa: magistrat.md

Procuratura Generală (PG) a anunțat joi, 17 octombrie, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a judecătorului Oleg Melniciuc de comiterea infracțiunii de hărțuire sexuală, conform unui comunicat de presă. Acesta este primul magistrat condamnat pentru îmbogățire ilicită.

Potrivit învinuirii înaintate de procurorii din cadrul Procuraturii Generale, în perioada februarie – aprilie 2022, Oleg Melniciuc, activând în calitate de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, profitând de statutul său şi de poziția de conducător al stagiului de practică desfășurat de către o elevă a unui colegiu în vârstă de 19 ani, cu scopul de „a o determina la acțiuni nedorite cu caracter sexual”, ar fi „ademenit-o de mai multe ori în biroul său de serviciu”. În aceste împrejurări, magistratul ar fi manifestat un comportament fizic și verbal, acțiuni care „au creat pentru victimă o atmosferă neplăcută și umilitoare”, notează Procuratura.

Victima a suferit o traumă psihologică constatată printr-un raport de expertiză: sentiment de pericol, neajutorare, alertă, cu sporirea randamentului de hipervigilență, subapreciere personală, sentimentul pronunțat de necorespundere și insuficiență.

Astfel, judecătorul a fost acuzat că a comis infracțiunea prevăzută de art. 173 din Codul penal (în redacția legii de până la modificările operate prin Legea nr. 316 din 17.11.2022), hărțuirea sexuală, adică manifestarea unui comportament fizic, verbal și nonverbal, care lezează demnitatea persoanei și creează o atmosferă neplăcută, degradantă și umilitoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale, săvârșită prin constrângere. 
    
Oleg Melniciuc pledează nevinovat.
         
În privința acestuia a fost aplicată măsura procesuală de constrângere – obligarea de a se prezenta.

Potrivit prevederilor actuale ale Codului penal, fapta infracțională descrisă se sancționează cu amendă în mărime de la 500 la 650 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Magistratul Oleg Melniciuc, cercetat pentru hărțuire sexuală. Precizările Procuraturii Generale

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au eliberat în luna aprilie a anului 2024 acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Oleg Melniciuc în cazul de hărțuire sexuală.

În luna mai a anului 2022, potrivit unui comunicat al PG, în cadrul unui proces penal inițiat, în rezultatul examinării plângerii unei eleve, care se afla la stagiul de practică în cadrul unei instanțe de judecată din raza municipiului Chișinău, PG solicitat CSM-ului ridicarea imunității unui magistrat și eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privința lui.

„Pe 27 mai 2022, CSM a respins sesizarea ca neîntemeiată. Nefiind de acord cu hotărârea discutată, Procuratura Generală a intervenit cu o acțiune în contencios administrativ la Curtea de Apel Chișinău, care în rezultatul examinării argumentelor prezentate de procurori a admis cererea fiind dispusă anularea hotărârii enunțate și obligarea CSM-ului să fie reexaminată sesizarea procurorului general.

Astfel, la 02 aprilie 2024, pentru a pune în aplicare decizia Curții de Apel Chișinău, Consiliului Superior al Magistraturii a reexaminat sesizarea și a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului vizat (…)”, au menționat reprezentanții instituției.

Dosarul primului judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită în R. Moldova, Oleg Melniciuc, este examinat de mai bine de doi ani la Curtea de Apel Chișinău, după ce în septembrie 2021, Judecătoria Anenii Noi l-a condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.

Magistratul, în prezent suspendat din funcție, susține că este nevinovat și că se află în prezent într-o „vacanță forțată”. După ce a început urmărirea penală pe numele său, el a devenit proprietarul oficial al unor spații comerciale de câteva sute de metri pătrați în capitală, pe care i le-a donat mama sa pensionară, cea care i-a făcut donații de sute de mii de lei atunci când judecătorul Melniciuc era în funcție. 

Examinarea dosarului său la Curtea de Apel (CA) Chișinău a început în decembrie 2021. În 2022 au fost programate doar trei ședințe de judecată, dintre care una a fost amânată, iar alta nu a avut loc.

 În 2023 au fost programate cinci ședințe, dintre care două au fost amânate, iar una nu a avut loc.

ZdG a constatat că, în perioada februarie – octombrie 2024, nu a avut loc nicio ședință pe caz, fiind doar trei ședințe programate în acest an. La 11 octombrie, dosarul a fost redistribuit de la judecătoarea raportoare Silvia Gîrbu la magistratul Alexandru Spoială. Următoarea ședință este programată pentru luna martie a anului 2025.