Primul judecător care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, Oleg Melniciuc – condamnat la șapte ani de închisoare cu executarea pedepsei din momentul ce sentința va deveni definitivă
Primul judecător care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, Oleg Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. O decizie în acest sens a fost luată vineri, 3 septembrie de Judecătoria Anenii Noi. Melniciuc nu a fost prezent în sala de ședință. Sentința este cu drept de atac.
Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către președintele Judecătoriei Anenii Noi, Ghenadie Mîra.
„Cauza penală privind falsul în declaraţii a fost încetată, iar în cauza privind îmbogăţirea ilicită a fost condamnat la șapte ani cu executarea pedepsei din momentul ce sentința va deveni definitivă”, a menționat Mîra.
Dosarul penal pe numele lui Melniciuc a fost dechis în vara anului 2017, la solicitarea procurorului general și a fost trimis pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, acolo unde activa și Melniciuc, deși era în concediu pentru îngrijirea copilului.
Timp de un an, dosarul a stat pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău și abia în decembrie 2019, atunci când Melniciuc a revenit din concediu, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să decidă strămutarea judecării cauzei penale la Judecătoria Anenii Noi. Motivul a constat în faptul că Melniciuc activează în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, iar judecarea cauzei de către instanța respectivă ar putea trezi „suspiciuni la unii observatori independenți cu privire la obiectivitatea instanței”. Prima ședință în dosarul lui Melniciuc la Anenii Noi a avut loc pe 31 decembrie 2019.
Deși Melniciuc avea statut de învinuit în două dosare penale, fiind suspendat din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din acest motiv, judecătorul activa în continuare la Judecătoria Chișinău, după ce Curtea de Apel (CA) Chișinău a decis, în octombrie 2019, să anuleze hotărârea CSM prin care acesta a fost suspendat.
În mai 2019, fostul procuror general Eduard Harunjen a cerut membrilor CSM să îl suspende pe Melniciuc din funcția de judecător pentru existența bănuielii de săvârșire a traficului de influență. Harunjen declara atunci că, în iunie-iulie 2017, Melniciuc, susținând că are influență asupra judecătorilor, a pretins, acceptat și primit personal 100 de mii de euro pentru a-i face pe judecători să emită o hotărâre în favoarea unei persoane.
Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), în perioada anilor 2013-2017, activând în funcția de judecător, Melniciuc a inclus intenţionat date incomplete sau false, în declaraţia de avere şi interese personale. Mai mult, în proprietatea magistratului și familiei sale ar fi fost depistate bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obţinute legal.
ZdG a scris în trecut că magistratul Melniciuc ar fi procurat un șir de spații comerciale în mun. Chișinău la preț de milioane, pe care le-a înregistrat pe numele mamei sale pensionare. În septembrie 2014, ZdG scria că Elena Melniciuc, mama lui Oleg Melniciuc, pe atunci preşedinte al Judecătoriei sect. Râşcani, avea înregistrate pe numele său mai multe bunuri imobile în Chişinău, valoarea cadastrală a cărora depăşeşte suma de 4 mln. de lei. Atunci oamenii din satul unde locuia mama magistratului spuneau că aceasta nu are nicio afacere şi că a lucrat toată viaţa în colhoz. Contactat atunci de ZdG, magistratul susținea că nu cunoaşte foarte multe detalii despre soarta imobililor. „Pe cine sunt scrise, aceluia aparţin. Ele nicidecum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult şi le înscriam pe mine”, declara Oleg Melniciuc.
Oleg Melniciuc a fost președintele Judecătoriei Râșcani din iunie 2013, atunci când a fost numit, după mai multe controverse, prin decret prezidenţial, de preşedintele Nicolae Timofti. Anterior, acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al acestei instanţe. Melniciuc este finul de cununie al lui Mihai Poalelungi, fostul preşedinte al CSJ și fost președinte al Curții Constituționale (CC).