Primarei comunei Trușeni, suspectată de corupţie şi preluări abuzive de proprietăţi, i-a fost aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar. PA va contesta decizia instanței
Primarei de la Trușeni, suspectată de corupţie şi preluări abuzive de proprietăţi, i-a fost aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar. O decizie în acest sens a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, pe 10 noiembrie. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora responsabilă de comunicarea cu mass-media a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec.
Procurorii anticorupție au cerut însă magistraților să fie prelungit arestul la domiciliu pe numele primarei. Procuratura Anticorupție (PA) va contesta pe 12 noiembrie decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, potrivit Marianei Cherpec.
Pe 23 septembrie, Curtea de Apel (CA) Chişinău a decis schimbarea măsurii preventive din arest în penitenciar în arest la domiciliu pentru 30 de zile în privinţa arhitectului-şef, figurant în dosarul de corupţie la Primăria comunei Truşeni.
La 27 septembrie, CA i-a plasat în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, pe alți doi învinuiți în dosar, primara și fostul șef al întreprinderii municipale din Trușeni. De asemenea, în dosar este cercetat și un agent economic, care este cercetat în stare de libertate, dupa ce a încheiat acord de recunoaștere a vinei și colaborează cu ancheta.
Pe 13 octombrie, instanța de judecată a prelungit măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu, cu încă 30 de zile, pentru primara de la Truşeni, arhitectul-şef şi fostul şef al întreprinderii municipale a Primăriei Trușeni.
Primara comunei Truşeni, arhitectul-şef, fostul şef al întreprinderii municipale a primăriei şi un agent economic sunt cercetaţi de Centrul Național Anticorupție şi procurorii anticorupţie în cadrul mai multor dosare de corupţie. Aceştia au intrat în vizor, după ce a fost documentat un caz de pretindere de mită din partea funcţionarilor primăriei pentru eliberarea unor acte permisive pentru legalizarea unui imobil.
Cercetările ofiţerilor CNA şi ale procurorilor au identificat multiple cazuri de pretindere de mijloace financiare de la agenţi economici şi persoane fizice în schimbul eliberării certificatelor de urbanism pentru construcţie şi a altor documente pentru legalizarea unor imobile sau terenuri. Sumele pretinse de grupul de funcţionari variau între 500 şi 1000 de euro, dar au fost documentate şi cazuri în care au fost pretinse şi bunuri materiale (terenuri) în schimbul eliberării unor acte permisive.
În cadrul investigaţiilor şi acţiunilor de urmărire penală, a fost documentată şi tentativa de preluare abuzivă a unor proprietăţi, care aparţineau unei locuitoare, în vârstă de 73 de ani, a comunei Truşeni. Astfel, au fost obţinute imagini video din biroul de serviciu al primarului de Truşeni, unde au avut loc discuţii dintre primară şi complicii săi privind planul de deposedare de avere a unei femei.
Pe numele primarei, arhitectului-şef, fostului şef al întreprinderii municipale şi a unui agent economic au fost deschise dosare penale pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. Aceştia au fost reţinuţi şi escortaţi la CNA pentru audieri la 14 septembrie.