Prima ședință de judecată în dosarul fostului deputat democrat Constantin Țuțu, amânată. Motivul pentru care apărătorii au cerut recuzarea judecătorului de caz
Prima ședință de judecată în dosarul lui Constantin Țuțu, în care fostul deputat democrat este învinuit de trafic de influență și care urma să aibă loc joi, 23 iulie, la Judecătoria Chișinău a fost amânată.
Apărătorii fostului parlamentar democrat susțin că ședință a fost amânată după ce avocații au cerut recuzarea judecătorului de caz, Ion Morozan.
Solicitat de căre ZdG, Viorel Berliba, unul dintre avocații lui Țuțu, ne-a comunicat că cererea de recuzare a magistratului a fost depusă după ce însuși judecătorul Ion Morozan le-a comunicat participanților la ședință ca fiul său activează în cadrul Procuraturii Anticorupție, motiv pentru care anterior a fost recuzat de mai multe ori.
„Ședința de judecată de astăzi a fost amânată. În cadrul ședinței de judecată de astăzi am fost informați inițial, de către judecător, chiar în ședință, precum că fiul dumnealui activează în cadrul Procuraturii Anticorupție, susține învinuiri. Astfel, judecătorul ne-a comunicat că a fost recuzat de mai multe ori pe acest temei și cererile, de principiu, au fost admise, fapt care ne-a solicitat poziția – dacă nu avem recuzări împotriva dumnealui. După o consultație între echipa de avocați și clientul nostru, am decis că este un temei ca să-l recuzăm pe judecător, dacă asemenea cazuri au avut loc anterior. Sunt niște lucruri obiective despre care am fost informați chiar în instanță de către judecător. Astfel, am decis că dacă au fost admise asemenea cereri de recuzare, înseamnă că sunt temeiuri obiective de a ne expune referitor la imparțialitatea acestui judecător și am decis ca să depunem o cerere de recuzare a judecătorului. În urma acestui fapt, a fost depusă și recuzarea. Astăzi urma să aibă loc prima ședință de judecată”, ne-a comunicat Viorel Berliba, unul dintre avocații fostului deputat democrat.
Vineri, 24 iulie, începând cu ora 12:00, la Judecătoria Chișinău, urmează să fie examinată cererea de recuzare a judecătorului, depusă de avocații cu Țuțu.
Judecătorul Ion Morozan, desemnat să examineze dosarul lui Constantin Țuțu, activiază de 15 ani în sistemul judecătoresc. Detalii aici
Pe 11 mai, Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat Constantin Țuțu pentru două capete de acuzare. Este vorba despre ,,trafic de influență” și ,,escrocherie în proporții deosebit de mari”.
Potrivit probatoriului, ex-deputatul PDM ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat. În schimbul acestei sume, fostul deputat le-a promis că poate influența decizia procurorilor în vederea eliberării învinuitului din arest, deși, în realitate, nu avea asemenea influențe.
Fostul deputat democrat Constantin Țuțu a fost anunțat în căutare internațională la 27 septembrie de către Inspectoratul General al Poliției (IGP), iar în decembrie 2019, Interpol a acceptat solicitarea autorităților de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe fostul deputat democrat, Constantin Țuțu.
Numele fostului deputat a fost inclus în baza de date a persoanelor anunțate în căutare internaționale după ce o solicitare în acest sens a fost făcută de autoritățile din R. Moldova, în septembrie 2019. Tot în septembrie, Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arest pentru 30 de zile în contumacie (absența nejustificată atunci când este convocat de organele de drept) pe numele lui Constantin Țuțu.
Fostul deputat este cercetat în baza art. 326 Cod penal, trafic de influență, pentru că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la apropiații unui bărbat care se afla în arest în toamna anului 2017. Țuțu ar fi promis că ar avea influență asupra procurorilor și va interveni pentru eliberarea celui arestat. Nu este clar deocamdată de ce dosarul a fost pornit abia în 2019, la doi ani după ce faptele ar fi fost comise.
La 1 octombrie 2019, procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite comise de către deputatul Constantin Țuțu, în perioada anilor 2014 – 2018.
În perioada 2014 – 2018 Constantin Țuțu a fost deputat în facțiunea Partidului Democrat, partid condus atunci de Vladimir Plahotniuc. După schimbarea guvernării, în iunie 2019, deputatul a părăsit R. Moldova.