Prima declarație a procurorului care a câștigat concursul pentru funcția de procuror general, anulat de CSP. „Acest fapt ar putea crea dubii asupra eficienței acestor proceduri”
Octavian Iachimovschi, procurorul care a câștigat concursul pentru funcția de procuror general, anulat miercuri, 28 februarie, de către Consiliul Superior al Procurorilor, susține că nu a decis dacă va contesta hotărârea.
„Ar fi dezamăgitor pentru întreg corpul de procurori și desigur pentru societate dacă CSP a constatat că evaluarea dată de unii membri CSP a fost viciată mai ales în condițiile în care există posibilitatea ca ei sa fi fost verificați in cadrul procedurilor de pre-vetting și considerați integri. Acest fapt ar putea crea dubii asupra eficienței acestor proceduri”, remarcă Iachimovschi, într-o declarație pentru ZdG.
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a revocat hotărârea privind rezultatele probei interviului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, anulând astfel concursul. „S-a depistat o discrepanță majoră, care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă. Astfel, CSP a decis inițierea ulterioară a unui nou concurs pentru funcția de procuror general, după ce vor fi gândite mecanismele, inclusiv „reglementările care guvernează acest exercițiu extrem de important”.
Joi, 22 februarie, membrii CSP i-au audiat pe cei patru candidații însciși în concursul pentru funcția de procuror general. În cadrul probei interviului, candidații și-au prezentat conceptul de management și dezvoltare a Procuraturii Generale (PG) și au povestit ce i-a motivat să participe la concurs. În rezultat, Octavian Iachimovschi, șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), a acumulat cel mai mare punctaj.
Cei patru candidați au acumulat următorul punctaj:
Octavian Iachimovschi, șef adjunct interimar al PA – 8,53
Igor Demciucin, adjunct al Procurorului General interimar – 8,19
Ion Munteanu, Procuror General interimar – 8,16
Andrei Coca, jurist – 4,72.
Conform regulamentului, CSP urma să remită Comisiei Vetting informațiile privind candidatura lui Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia. Doar că, miercuri, 28 februarie, rezultatele concursului au fost anulate.
Într-o declarație pentru ZdG, Octavian Iachimovschi, procurorul care câștigase concursul, a precizat că încă nu a decis cum va proceda în continuare.
„Este prematur să mă expun la această etapă asupra hotărârii CSP. Voi putea să mă expun după ce voi studia argumentele raportate la temeiurile legale care au justificat aceasta soluție. În egală măsură consider prematur să mă expun dacă voi contesta această hotărâre. Ar fi dezamăgitor pentru întreg corpul de procurori și desigur pentru societate dacă CSP a constatat că evaluarea dată de unii membri CSP a fost viciată mai ales în condițiile în care există posibilitatea ca ei sa fi fost verificați in cadrul procedurilor de pre-vetting și considerați integri. Acest fapt ar putea crea dubii asupra eficienței acestor proceduri. Pentru moment nu am o înțelegere clară cât de gravă ar fi fost aceasta potențială viciere a rezultatelor concursului. Sunt procuror și în expunerile mele mă bazez pe probe, sursa cărora poate fi verificată, de aceea nu sunt în măsură să mă expun daca decizia de astăzi a fost influențată politic. Cel puțin în privința mea astăzi au fost înlăturate toate dubiile că unii din membrii CSP m-ar fi favorizat, mai degrabă publicarea punctajului arată că unii membri au dat un punctaj inexplicabil de mic pentru mine”.
Punctajul total per fișă a candidatului
Din rezultatele publicate de CSP, Ion Munteanu a primit cel mai mic punctaj al său, de 3.5, de la membra CSP Olesea Vîrlan, iar cel mai mare – de la președinte CSP Dumitru Obadă, de 9.5. Igor Demciucin a primit cel mai mic punctaj de la membra CSP Elena Roșioru – 7, iar Olesea Vîrlan l-a apreciat cu cel mai mare punctaj – 9.3. Octavian Iachimovschi a fost apreciat de patru dintre cei nouă membri cu un punctaj de 9 și mai mult.
Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Sergiu Caraman și membrul CSP Andrei Cebotari i-au oferit cel mai mare punctaj lui Iachimovschi, iar cel mai mic lui Andrei Coca.
Cei mai mulți membri ai CSP, între care ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, președintele CSP Dumitru Obadă și membrii Eduard Panea, Elena Roșior și Svetalana Balmuș i-au acordat cele mai multe puncte lui Ion Munteanu, iar cele mai puține lui Andrei Coca.
Membra CSP Rodica Ciobanu i-a apreciat pe Iachimovschi și Munteanu cu același punctaj – 9.16.
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce în septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Concursul a fost anunțat pe 22 octombrie 2023 și ulterior, prelungit până pe 29 decembrie 2023, după ce doar doi candidați s-au înscris. În total, șase candidați și-au depus dosarele, doi însă au fost excluși din cursă.