Prima condamnare în dosarul mitei de 1,5 milioane de lei pentru doi procurori şi trei poliţişti
Procuratura Anticorupție anunță prima condamnare în dosarul mitei pentru procurori. Instanța de judecată l-a condamnat pe șeful-adjunct al unei direcții din cadrul Inspectoratului Național de Investigații pentru trafic de influență. Acesta a fost condamnat la o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 90 000 lei. Polițistul condamnat este Valentin Samoil.
Potrivit Procuraturii, polițistul a pretins mai multe sume de bani de la un agent economic, firma căruia figura într-un dosar de evaziune fiscală. În schimbul banilor, polițistul susținea că va influența ofițerii de investigație și procurorii din cadrul oficiului Ciocana. Polițistul și-a recunoscut vina, iar în scopul asigurării pedepsei, instanța de judecată a menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor condamnatului. Sentința este cu drept de apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.
Polițistul a fost condamnat în dosarul în care mai figurează încă patru persoane, printre care: doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, dar și un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție Ciocana.
Potrivit materialelor urmăririi penale, în cursul anului trecut (2017), bănuiţii au pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenţie şi a înceta cauza penală, în care omul de afaceri, împreună cu încă doi colegi, erau cercetaţi penal pentru evaziune fiscală în proporţii mari. După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu poliţiştii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-au returnat o parte din obiectele şi actele ridicate în timpul percheziţiei. Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii în comun cu poliţiştii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.
Cine sunt procurorii vizați
În iulie curent Procuratura informa că dosarul penal în care figurează cei doi procurori este în curs de finalizare, acestora urmând să le fie înainată învinuirea. Șefa serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție a declarat pentru ZdG că între timp urmărirea penală pe această cauză a fost deja finalizată, fiind necesară prezentarea materialelor părților, examinarea eventualelor cereri și demersuri, precum și întocmirea rechizitoriului.
Roman Clim a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, pe data de 28 decembrie 2016. Acesta este feciorul lui Eugen Clim, judecător la Curtea de Apel Chișinău și soțul Olesei Clim, șefa direcției juridice de la Moldatsa. Potrivit declarației de venituri și interese personale, Clim declară pentru anul 2016 un salariu de 89.503 lei. Procurorul mai spune că a primit și 236.848 de lei de la înstrăinarea unui autoturism, precum și 846 de roni, alocație pentru întreținerea copilului, venită din România.
Familia Clim mai indică în declarație un apartament cu suprafața de 105 m.p. și două autoturisme: Skoda (an. fab. 2009) în valoare de 186 640 Lei, cumpărată în anul 2014; Hunday (an. fab. 2015) în valoare de 490 000 Lei, cumpărat în anul 2016.
Eugen Tifoi a fost numit în funcția de procuror în Procuratura sectorului Ciocana, municipiul Chișinău, printr-un Ordin al Procurorului General al R. Moldova nr. 1226-p din 06 decembrie 2005.
În declarația sa pentru anul 2016, procurorul indică un venit de 131 de mii de lei din salariu. Soția sa, angajată la Cadastru a avut un venit salarial de 22 de mii de lei. Totodată, în declarația din 2015, procurorul susține că părinții i-au donat 42 de mii de lei, iar în 2016, a primit o donație de 80 de mii de lei. Eugen Tifoi declară două apartamente, unul cu suprafața de 47 m.p., cumpărat în 2002 și altul de 93 m.p., achiziționat în urma unui contract de investiții semnat în 2011.
Procurorul deține și două autoturisme: Toyota Prius (fabricată în 2008 cu o valoare de doar 20 de mii de lei) și un Renault Megane fabricat în 2010 și cumpărat în 2016. În 2016, procurorul a vândut un alt automobil, Renault Scenic, fabricat în 2005, cu doar 23,5 mii de lei.
Citiți mai multe detalii despre dosarul mitei pentru procurori: