Pretora sectorului Ciocana, constatată de ANI cu avere nejustificată de circa 130 de mii de lei
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni, 22 iulie, că a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în privința unui pretor din cadrul unei preturi a Chișinăului. Este vorba despre pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, cercetată într-un dosar de corupere pasivă.
Inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter nejustificat, în anul fiscal 2017, în mărime totală de 131 492 de lei între averea dobândită și veniturile obținute de către Sinilga Școlnic și membrii săi de familie.
„Subiectul controlului nu a putut prezenta justificative privind disponibilitățile financiare ce sunt constatate ca diferențe între veniturile sale în raport cu cheltuielile.
Persoana supusă controlului are dreptul de a contesta actul de constatare, care la moment nu este definitiv”, se arată într-un comunicat de presă emis de ANI.
Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, Sinilgăi Școlnic îi va fi întrerupt raportul de muncă, fiind decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani, cu înscrierea în Registrul interdicțiilor. În vederea confiscării averii nejustificate, cauza se va transmite instanței de judecată.
„Urmărind practica ANI la emiterea actelor de constatare, dacă anumite bunuri sau interese au fost omise prin nedeclarare din varii motive iar în anii ulteriori deja au fost declarate, se prezumă că nu a fost rea-intenţia, inspectorii de integritate neconstatând abateri la declararea averii şi a intereselor personale. Vă comunic că sunt o persoană de bună-credință, sunt dispusă în continuare a prezenta probe pentru elucidarea tuturor circumstanțelor în cadrul controlului”, a comunicat Școlnic într-un răspuns oferit ANI.
Curtea de Apel Chișinău casează o decizie a judecătorului de instrucție care a anulat ordonanța de reluare a urmăririi penale în privința pretorei sectorului Ciocana
ZdG a relatat anterior că dosarul de corupere pasivă de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în care figurează pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, și fostul șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana Pavel Todica, a fost reluat. Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis miercuri, 11 octombrie 2023, recursul depus de procurori în privința deciziei judecătorului de instrucție care a anulat ordonanța privind reluarea urmăririi penale în privința acestora.
Solicitat atunci de Ziarul de Gardă, procurorul anticorupție Ghennadi Epure a declarat că judecătorii instanței de apel au admis recursul înaintat de Procuratura Anticorupție și au casat încheierea din 20 iulie 2023 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Astfel, cauza urma să fie examinată în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, acolo unde se afla deja de un an.
Următoarea ședință în dosar este programată pentru 2 august, ultima având loc la 17 iulie, când „au fost cercetate înscrisurile”.
Urmărirea penală în această cauză a fost începută pe 23 noiembrie 2020 de Centrul Național Anticorupție (CNA), în temeiul unei bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă. Potrivit probatoriului, în perioada aprilie-noiembrie 2020, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie Ciocana al municipiului Chișinău (IP Ciocana), prin intermediul unui ofițer superior de investigații al IP Ciocana, cât şi a altor persoane, ar fi pregătit o schemă de pretindere şi primire de la agenți economici mijloace bănești, ce nu li se cuvin, în sume cuprinse între 5 000-10 000 de lei, pentru a facilita avizarea şi eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității teraselor de vară, cât şi a comerțului ambulant stradal pe domeniul public sau privat al mun. Chişinău.
Prin ordonanța din 22 septembrie 2021, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor respective, cu clasarea procesului pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Ulterior, prin ordonanța procurorului ierarhic superior din 31 mai 2022, în ordine de contestare, s-a dispus reluarea urmăririi penală pe motiv că ordonanța din 22 septembrie 2021 este una neîntemeiată, fiind afectată de „un viciu fundamental”. Ordonanța respectivă a fost contestată de partea apărării.
Pe 17 iunie 2022, cauza penală a fost expediată cu rechizitoriu în instanța de judecată, pentru examinare în fond, unde se află în prezent.
Anterior, ZdG a scris despre faptul că Sinilga Școlnic, pretora sectorului Ciocana, este acuzată de foști și actuali angajați ai instituției că i-ar fi terorizat, amenințat și le-ar fi dat indicații ilegale. În consecință, în perioada anilor 2019 – 2020, nu mai puțin de 20 de persoane au demisionat sau au fost demise din cadrul Preturii.