Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președintele interimar al Curții de…

Președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, candidat în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor, a promovat evaluarea externă

Sursa: Comisia Vetting - Vetting Commission/Facebook

Judecătorul Ghenadie Mîra, evaluat de Comisia Vetting în calitate de candidat la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluare a judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a promovat evaluarea externă. Potrivit Comisiei, acesta corespunde criteriilor de integritate etică și financiară în sensul Legii 26/2022, conform căreia a fost evaluat.

Ghenadie Mîra asigură de peste un an interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău. Acesta a rămas în funcție atunci când 20 dintre colegii săi și-au dat demisia, înainte de a fi evaluați.

Decizia a fost trimisă joi, 23 mai, candidatului și CSM-ului ca organizator al concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante în cele două colegii specializate ale judecătorilor. Ghenadie Mîra urmează să notifice Comisia dacă se opune publicării deciziei în termen de 48 de ore din momentul primirii documentului. În absența unei astfel de notificări, Comisia va publica decizia pe pagina sa web www.vettingmd.eu 

În cadrul audierii lui Mîra au fost discutate două chestiuni ce țin de integritatea etică a candidatului. Membrii Comisiei au adresat întrebări pentru a clarifica:

  • lipsa menționării în chestionarul de etică a unei cauze penale din 2017, în care candidatul a fost bănuit și ulterior scos de sub urmărire penală;
  • circumstanțele declarării subestimate a valorii apartamentului în care locuiește.

De asemenea, în ședința închisă, a fost examinată o sesizare privind presupusa neexecutare de către candidat a unei hotărâri a Curții Constituționale.

Candidații la CSM și în colegiile CSM, înscriși în concurs după 1 septembrie 2023, sunt evaluați de Comisia Vetting, așa cum stabilește Legea 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

În concursul pentru funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor s-au înscris 13 judecători și reprezentanți ai societății civile. CSM a trimis lista acestora Comisiei Vetting pentru ai evalua. Până în prezent, cinci candidați au promovat evaluarea, iar o candidată s-a retras. Alți șapte candidați urmează să fie invitați la audieri.