Președinta interimară a CSJ, Tamara Chișca-Doneva, vizată într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendată din funcție de către CSM
Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ), Tamara Chișca-Doneva, vizată într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendată din funcție. O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri, 15 aprilie, de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit hotărârii CSM, funcția de președinte interimar al CSJ va fi asigurată dă către magistrata CSJ Svetlana Filincova.
„Cu 5 voturi pro și două împotrivă, judecătorul Tamara Chișcă-Doneva se suspendă din funcția administrativă până la adoptarea unei hotărâri definitive. Judecătoarea Svetlana Fincova va exercita interimatul funcției de președinte interimar”, a declarat Dorel Musteață, președintele interimar al CSM.
În martie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul președintei interimare a Curții Supreme de Justiție, vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite.
În rezultatul acțiunilor de urmărire penală desfășurate, în privința magistratei Tamara Chișca-Doneva nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere. Ulterior, judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită.
Potrivit reprezentanților Procuraturii Anticorupție, magistrata vizată, Tamara Chișca-Doneva, este suspectată că, în perioada anilor 2014-2021, deținând funcția de judecătoare, inclusiv exercitând funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale, care nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.
În rezultatul perchezițiilor efectuate, procurorii anticorupție au ridicat din biroul magistratei, telefonul mobil și informația din calculator, care urmează a fi examinate.
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al președintei interimare a Curții Supreme de Justiție (CSJ) Tamara Chișca-Doneva. Descinderile au avut loc la scurt timp după ce, la cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu,plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a eliberat acordul privind efectuarea perchezițiilor în privința magistratei de la CSJ.
La 24 martie 2021, Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln. de euro, a fost numită președintă interimară la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Tamara Chișca-Doneva a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) la 12 martie 2021.
Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Actualmente, ea deține interimatul funcției de preşedinte al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie. Ea a făcut parte din completul de judecători care adispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.