Președinta Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general a depus la CSP cerere de retragere din Comisie
Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat ar putea rămâne fără președinte, după ce Lidia Bulgac a depus la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) cerere privind retragerea sa din funcția de președintă a Comisiei în legătură cu anumite motive personale. Plenul CSP a decis marți, 28 decembrie, amânarea examinării subiectului într-o altă ședință.
Potrivit lui Eduard Varzari, membru CSP, regulamentul cu privire la activitatea Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general nu prevede procedura de examinare a unei astfel de cereri. Astfel, CSP a decis amânarea chestiunii pentru o altă ședință.
„În adresa CSP a parvenit adresarea Lidiei Bulgac în calitate de membru și președinte al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general prin care își exprimă retragerea din calitățile de președinte și membru al comisiei în legătură cu anumite motive familiale. Regulamentul privind activitatea comisiei nu prevede mecanismul de examinare unei astfel de cererii consider că subiectul urmează a fi amânat și urmează să decidem asupra oportunității intervenirii de către CSP acestei comisii”, a declarat Eduard Varzari.
La 23 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a constituit Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în cadrul unei ședințe extraordinare.
Lista membrilor din comisia de evaluare a performanțelor procurorului general:
– Drago Kos, expert internațional anticorupție, propus de către Președintele Republicii Moldova;
– Angela Popil, avocată, propusă de către Ministerul Justiției
– Lidia Bulgac, ex judecător, propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii;
– Mariana Alexandru, consilier al Procurorului șef al DIICOT, România, propusă de către Consiliul Superior al Procurorilor;
– Ion Matușenco, avocat, propus de către Procurorul General (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo;
Lidia Bulgac a activat în funcția de judecător din 1993 până în 2020. În 2007, i s-a decernat Diploma de onoare a CSM. La 7 august 2019, a fost numită în funcția de președintă interimară a Curții de Apel, după ce fostul șef al instituției, Ion Pleșca a ieșit la pensie.
În 2018, Bulgac s-a numărat printre judecătorii care au primit distincții din partea șefului statului. Aceasta s-a ales cu titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”, care se acordă pentru „devotamentul faţă de sistemul judiciar”, în semn de „stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”.
La 18 august 2020, CSM a aprobat cererea de demisie depusă de Lidia Bulgac. Detalii aici