Precizările PA în legătură cu garanția personală aplicată omului de încredere al lui Andronachi. Pe lângă cei 12 mii de lei, instanța a dispus achitarea de către unul dintre garanți a unei sume suplimentare
Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au venit cu precizări după ce Judecătoria Chișinău a decis că Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat, și figurant în dosarul numit generic „Frauda bancară”, urmează să fie eliberat din arest preventiv. Astfel, conform PA, pe lângă suma totală achitată de 12 000 de lei de către garanții lui Blonschi, instanța a mai dispus achitarea de către unul dintre garanți a sumei suplimentare de 11 000 de lei.
„(…) Poziția acuzării de stat a fost împotriva admiterii cererii apărării privind înlocuirea măsurii preventive, iar reieșind din prevederile art. 329 din Codul de procedură penală, încheierea instanței nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, Procuratura Anticorupție fiind în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească.
Menționăm că, potrivit art. 179 din Codul de procedură penală, garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l asumă, astfel încât prin autoritatea lor şi suma bănească depusă garantează comportamentul respectiv al […] inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale (de la 2 500 la 15 000 lei).
În cazul neasigurării obligaţiei garanților personali, suma depusă în asigurarea garanţiei trece în contul statului”, se spune în comunicatul PA.
Subsecvent, din caracterul măsurii preventive aplicate, PA susține că în procesul penal vizat nu are dreptul și nici nu-i revine obligația de a încuviința și/sau de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului R. Moldova.
Următoarea ședință de judecată este fixată pentru 23 ianuarie 2024, ora 09:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Prezent la ședința de judecată, Vladimir Andronachi a spus pentru ZdG că Anatolie Blonschi îi este „un prieten”, că nu au avut afaceri comune și că nu a știut despre intențiile acestuia de a se preda autorităților. Anatolie Blonschi s-a prezentat benevol autorităților în seara zilei de 9 ianuarie curent, trecând frontiera dintre R. Moldova și România.
Blonschi apare pe banca acuzaților alături de Andronachi în dosarul numit generic „Frauda bancară”. Ambii sunt acuzați de înşelăciune pe scară largă și de spălarea banilor care au fost oferiţi în baza garanțiilor de stat Băncii de Economii, aflată în insolvență în noiembrie 2014.
Potrivit procuraturii, Andronachi și Blonschi, cunoscând intenția Guvernului de a emite garanții, au putut încheia un contract prin „Universal Proiect” SRL cu Banca de Economii pentru reconstrucția unui imobil din centrul Chișinăului. Aceștia au primit 26 de milioane de lei, care au fost retrase din țară în conturile unor companii offshore aparținându-i inclusiv lui Vladimir Plahotniuc. Din aceste fonduri au fost cumpărate valori materiale.
Imobilul despre care vorbesc procurorii este hotelul cu 12 niveluri (subsol, parter, 9 etaje şi penthouse) ridicat pe rămăşiţele unui monument istoric, de pe strada Pârcălab 37, privatizat dubios în 2009. Conform datelor de la Cadastru, construcția este nefinalizată.