Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Precizările Judecătoriei Chișinău după publicarea…

Precizările Judecătoriei Chișinău după publicarea unui articol de către ZdG despre tergiversarea cauzelor penale: „Se constată o creștere a ratei de examinare”

Sursa: ZdG

Judecătoria Chişinău a venit cu precizări după publicarea de către ZdG a articolului „«Laundromat» și dosarul «Șor». Tergiversarea cauzelor penale în R. Moldova: cum are loc și cine se face vinovat”. Instanța de judecată comunică că în total în Judecătoria Chișinău au fost înregistrate 14 cauze penale denumite generic „Laundromat”, dintre care în prezent a rămas doar o cauză pendinte, examinarea căreia se află la faza de finisare a procesului de judecată, în scurt timp urmând pronunțarea sentinței judecătorești.

Judecătoria Chișinău subliniază că, după specializarea judecătorilor în examinarea cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție (PA), se constată o creștere a ratei de examinare, cu 118,75 %, ceea ce „reprezintă un indice concret care denotă sporirea celerității examinării a unor astfel de categorii de dosare”.

Totuși, prima instanță constată că din componența nominală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău specializați în examinarea cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către PA (9 judecători), numai șase judecători sunt activi, alți trei fiind transferați în instanțele ierarhic superioare.

„Or, la moment în cadrul Judecătoriei Chișinău din 49 de judecători specializați în examinarea cauzelor în materie penală și contravențională, 5 funcții de judecător sunt vacante”, notează sursa citată.

Judecătoria Chișinău relevă că specializarea judecătorilor în domeniul cauzelor de corupție și celor conexe a generat „îmbunătățirea calității actului de justiție prin sporirea calității procesului examinării, perfecționarea judecătorilor și reducerea termenului de judecare a cauzelor în temeiul art. 20 Cod de procedură penală al R. Moldova”.

ZdG a relatat despre cum tergiversarea examinării cauzelor penale de rezonanță reprezintă o problemă majoră pentru sectorul justiției.

În prezent, pe rolul instanțelor de fond din R. Moldova se examinează, de mai bine de cinci ani, 822 de cauze penale în care figurează 1 845 de inculpați. Deși în 2023 autoritățile au efectuat modificări în legislație pentru a preveni încălcarea termenului rezonabil de examinare a unei cauze, experții sunt de părere că R. Moldova ar putea învăța din experiența altor țări pentru a preveni acest fenomen care afectează calitatea legii procesual penale. Potrivit Procuraturii Generale (PG), fenomenul tergiversării examinării cauzelor penale crește anual cu 20%.