Precizările CSM privind specializarea sediilor Judecătoriei Chișinău: „Numărul de judecători în instanță a rămas același”
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au venit cu precizări privind specializarea sediilor Judecătoriei Chișinău. Potrivit lor, hotărârea de specializare generală a instanțelor a fost luată în urma mai multor solicitări din partea magistraților și că specializarea generală a judecătorilor a rămas aceeași, la fel ca și numărul de vicepreședinți.
Membrii CSM menționează că în sediile Buiucani și Ciocana, specializate în materie penală, se vor examina cauzele penale, contravenționale și cauzele ce țin de activitatea judecătorului de instrucție, iar în sediile Centru, Rîşcani și Botanica (central) se vor examina cauzele civile, de contencios administrativ și insolvabilitate.
„(…) Hotărârea de specializare generală a instanțelor a fost luată pentru a asigura calitatea înfăptuirii actului de justiție, eficiența sistemului judecătoresc, judecarea cauzelor în termene rezonabile, distribuirea echitabilă a volumului de lucru între judecătorii din cadrul sediilor specializate. Specializarea judecătorului garantează cunoștințele și experiența necesare, precum și asigurarea rotației magistraților conform specializării. De asemenea, s-au luat în considerare solicitările mai multor judecători, rezultate prin acțiuni de chemare în judecată împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, ce au invocat un volum exagerat de lucru, număr insuficient de judecători, precum și atribuirea examinării dosarelor contravenționale și a celor de contencios administrativ.
Astfel, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău a fost împuternicită să stabilească componența nominală a judecătorilor pe sedii în materie civilă şi penală. În conformitate cu art. 161 alin. (1) lit. b), c), f), g), h) și i) din Legea cu privire la organizarea judecătorească, sarcina specializării judecătorilor îi revine președintelui instanțelor judecătorești, care asigură specializarea și perfecționarea profesională a judecătorilor instanței.
Drept urmare, pe 29 ianuarie 2024, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău a publicat dispoziția cu privire la aprobarea componenței nominale a judecătorilor pe fiecare sediu separat din cadrul Judecătoriei Chișinău, specializate în materie civilă și penală, determinarea sediului de activitate a acestora, precum și alte aspecte organizatorice. Conform dispoziției sus-indicate, judecătorii ai căror specializare a fost modificată prin această dispoziție, din materie penală în materie civilă și invers, în vederea neadmiterii tergiversării examinării cauzelor aflate în procedura judecătorilor, ce cad sub incidența prezentului punct, își vor continua examinarea cauzelor aflate în procedură.
Consiliul constată că numărul de judecători în instanță a rămas același, iar examinarea cauzelor anterior distribuite vor fi examinate de aceiași judecători (…)”, se spune într-un comunicat al Consiliului.
De asemenea, CSM susține că alături de conducerea Judecătoriei Chișinău „vor depune în continuare eforturi pentru asigurarea distribuirii echitabile a sarcinii de lucru și instruirea judecătorilor specializați”.
Luni, 29 ianuarie, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, a semnat dispoziția cu privire la aprobarea componenței nominale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău în materie civilă și penală, determinarea sediului de activitate a acestora, cât și modul de funcționare a direcțiilor de evidență și documentare procesuală din cadrul instanței judecătorești.
Întrebați de ZdG despre câți judecători își vor modifica specializarea, reprezentanții Judecătoriei Chișinău au comunicat că nu pot prezenta un număr. Conform constatărilor ZdG, unul dintre magistrații cărora le-a fost modificată specializare este judecătorul în materie penală Gheorghe Balan, care examinează mai multe dosare de rezonanță, inclusiv dosarul în care fostul deputat democrat Vladimir Andronachi este învinuit de implicare în furtul miliardului, episod din dosarul „Frauda bancară”. Balan i-a eliberat recent pe Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi, aflați pe banca acuzaților, sub garanție judiciară.
Numele lui Balan se regăsește în lista judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chişinău specializați în materie civilă. Alți doi magistrați care examinau cauze penale, Bolocan Elena și Curicheru Valeriu, vor trece pe cauze civile.
Membra Consiliului Superior al Magistraților (CSM) Ioana Chironeț, magistrată la sediul Centru, ar urma să-și continue activitatea la finalul mandatului la sediul Buiucani, fiindu-i modificată specializarea din materie civilă în materie penală.
Și candidatul la funcția de membru în CSM, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, Alexei Paniș, specializat până acum în materie de contencios administrativ, va examina dosare penale. Și magitrații de la sediul Centru Schibin Vladislav și Beșelea Eugeniu, specializați în materie de drept civil, vor fi transferați pentru a examina cauze penale.