Precizările CNA și IGP după ce Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală
Solicitarea privind anunțarea în cautare internațională și interstatală a fostului lider al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, a fost făcută de Procuratura Anticorupție (PA) către Centrul Național Anticorupție (CNA) la data de 17 octombrie 2019.
Potrivit responsabililor de la CNA, ulterior, PA a transmis solicitarea către Inspectoratul General al Poliției (IGP), mai exact Centrul Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP.
ZdG a încercat să afle de la IGP și subiviziunea responsabilă cum urmează a fi distribuită informația către organele din alte state, care este procedura în astfel de cazuri și dacă Vladimir Plahotniuc deține cetățenia altor state, dar responsabilii de la IGP nu au putut oferi astfel de precizări.
Contactat de ZdG, șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Balan, ne-a comunicat că mai multe detalii pe marginea acestui caz dețin responsabilii subdiviziunii Interpol din cadrul IGP.
„Cu lux de amănunte pot veni cei de la Interpol. Această subdiviziune se ocupă de acest caz”, ne-a spus șeful interimar al IGP.
Contactat, pentru a ne oferi detalii despre căutarea fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țentiu ne-a spus ca se află într-o misiune de serviciu și nu poate să ne ofere mai mai multe informații.
În lipsa acestuia, responsabilii de la IGP ne-a anunțat că nu există o altă persoană care ar putea oferi informații despre procedura standard aplicată în cazurile de anunțare în căutare internațională și interstatală.
Numele fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari, deocamdată, nu se regăsește pe site-ul Interpol.
Anterior, atunci când fostul primar de Orhei, Ilan Șor, a fost anunțat în căutare internațională, însă numele acestuia nu apărea pe site-ul Interpol, șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țentiu, a declarat pentru ZdG că nu este obligatoriu ca numele lui Șor să se regăsească pe site-ul Interpol.
„Niciun stat membru nu este obligat să publice numele. Dacă statul dorește să fie plasată informația, el o plasează, dacă nu, nu o plasează. Ceea ce se găsește pe site-ul public nu este decât a zecea partea din toată procedura”, ne-a explicat atunci Țentiu.
Ce înseamnă căutare internațională și interstatală
Potrivit șefului interimar al IGP, potrivit procedurilor existente, procesul de căutare interstatală prevede ca solicitarea privind anunțul de dare în căutare a unui cetățean al Republicii Moldova să ajungă către organele de drept din toate țările care fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI).
„Căutarea internațională este deja un alt nivel, aici deja toate țările lumii pot fi angajate în acest proces”, ne-a comunicat Balan.
Astăzi, 28 octombrie, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală.
Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.
Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.
Tot în acest dosar de spălare de bani mai sunt vizate două persoane, dintre care una a fost reținută deja pentru 30 de zile.
Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.
Recent, șeful PA, Viorel Morari, a recunoscut că un dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc putea fi deschis mai înainte, dar susține că în cazul în care, în timpul guvernării PDM, ar fi întreprins anumite acțiuni, ar fi fost înlăturat din funcție prin intermediul procedurilor disciplinare sau acuzațiilor penale.