Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Precizările CNA pe marginea acțiunilor…

Precizările CNA pe marginea acțiunilor organului de urmărire penală la Judecătoria Comrat și la CEC a UTA Găgăuzia

Sursa: partidulsor.md

Acțiunea, pe care a desfășurat-o în seara zilei de marți, 16 mai, Centrul Național Anticorupție (CNA), în comun cu Procuratura Anticorupție (PA) și Inspectoratul Național de Investigații (INI) la Comrat, a avut loc în cadrul cauzei penale pornite pe fapte de finanțare ilegală a partidului Șor și coruperea alegătorilor, precizează CNA într-un comunicat de presă.

Miercuri, 17 mai, ofițerul de urmărire penală, sub conducerea procurorului de caz, a solicitat reprezentantului Comisiei Electorale Centrale (CEC) a UTA Găgăuzia să se prezinte la sediul CNA pentru procedura de desigilare a cutiilor cu listele electorale, ridicate marți.

„Este o acțiune procesuală care urmează să se desfășoare în prezența avocatului reprezentantului CEC și care este filmată, cu atașarea înregistrării la dosar.

A fost contactat reprezentantul CEC și avocatul acestuia pentru astăzi, dar am fost informați că aceștia sunt disponibili de a participa la acțiunea procesuală vineri, 19 mai”, precizează sursa citată.

După desigilarea cutiilor cu listele electorale, ofițerul de urmărire penală urmează să facă copii ale acestora și să asigure transmiterea listelor în original la Judecătoria Comrat.

„Am comunicat anterior despre perchezițiile operate în acest dosar la mai mulți reprezentanți ai unui concurent electoral la alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia și am oferit informații privind bănuielile care s-au conturat în cauza dată – suspiciuni rezultate din activitățile de investigații și de urmărire penală, efectuate de Poliție, CNA și procuratura anticorupție, în special multiple cazuri de corupere a alegătorilor. Am obținut probe relevante pentru cauză care sunt în prezent în curs de examinare.

În cadrul măsurilor speciale de investigații, s-a conturat bănuiala rezonabilă că în listele electorale ar fi persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, deci nu puteau să participe fizic la alegeri, dar și persoane decedate”, notează CNA.

Potrivit CNA, pentru a verifica această informație, a fost necesară ridicarea listelor electorale.