Pre-vetting CSP: Prima decizie de promovare a evaluării
Comisia pre-vetting anunță rezultatul evaluării în privința lui Dumitru Obadă, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Potrivit Comisiei, Dumitru Obadă a promovat evaluarea, întrunind criteriile de integritate etică și financiară.
Decizia a fost transmisă miercuri, 3 mai, candidatului și instituției responsabile de organizarea concursului, în acest caz CSP.
Potrivit prevederilor Legii nr. 26/2022, deciziile Comisiei pre-vetting pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție, în 5 zile din data recepționării.
Dumitru Obadă a fost audiat de Comisia pre-vetting pe 21 aprilie, în contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la funcția de membru în organul de autoadministrare a procurorilor.
Acesta este agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO din iunie 2022, dar își menține statutul de procuror, fiind în drept să candideze pentru o funcție în CSP.
În declarația de avere și interese personale pentru 2022, procurorul declară un venit salarial de circa 170 de mii de lei de la Ministerul Justiției, și aproape 200 de mii de lei de la Procuratura Generală, iar soția sa, Constanța Obadă, care este notar, a avut anul trecut un venit de circa 930 de mii de lei. Dumitru Obadă a mai ridicat un salariu total de la Universitatea de Stat din Moldova și Institutul Național al Justiției de aproximativ 90 de mii de lei, cât și aproape 7 mii de euro, remunerarea activității de cercetare, de la Consiliul Europei.
Zdg a scris anterior că din 2014, soția procurorului deține o cotă de 25% din SRL „Şapte Spice”, căreia i-a dat în 2022 în locațiune mai mijloace de transport pentru 360 de mii de lei, o companie din industria fabricii de pâine și a produselor de patiserie, care în ultimii ani s-a remarcat pe piață. Alte 25% din acțiuni aparțin cumnatei sale, Iana Stratulat, soția magistratului Gheorghe Stratulat de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
Candidatul la funcția de membru CSP mai declară două apartamente şi trei case de locuit, una de 192 de metri pătrați, în proprietate din 2018 și evaluată la circa 2,3 milioane de lei, și alte două case de 62 de metri pătrați care ar fi fost donate familiei Obadă în 2021.
„Banii au fost donați de către tatăl soției și au acoperit o parte din cheltuielile pentru construcția locuinței. Camioanele au fost procurate din banii acumulați din plățile salariale, inclusiv veniturile din activitățile de notar pe care le desfășoară soția”, a spus Dumitru Obadă pentru ZdG în 2021.