Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Posturile de televiziune care promovează…

Posturile de televiziune care promovează imaginea lui Șor și Plahotniuc ar putea rămâne fără licențe de emisie. Principalele prevederi ale proiectului Legii Magnitsky Moldova

Sursa foto: ZdG

Licențele și autorizațiile companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în lista de sancțiuni internaționale ar putea fi retrase. Prevederea se conține într-o inițiativă legislativă a Guvernului R. Moldova, ce vizează sancționarea pentru acte de corupție a lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ambii cercetați în dosarul „frauda bancară”.

Conform proiectului, Consiliul Audiovizualului (CA) ar putea retrage licențele companiilor care aparțin sau sunt afiliate lui Șor și Plahotniuc. Totodată, potrivit proiectului, CA ar putea fi obligat să retragă licența în cazul în care postul de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale.


Proiectul legii urmează să fie transmis vineri, 9 decembrie, în ședința secretarilor de stat, după care spre avizare și consultare publică. Ulterior, acesta urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri și ulterior de către Parlament.

Principalele reglementări ale așa-numitului proiect al Legii Magnitsky Moldova:

Conform Ministerului Justiției (MJ), proiectul conține prevederi care vor clarifica „foarte detaliat” ce persoane fizice și juridice anume vor putea fi subiectul unor sancțiuni internaționale transpuse pe teritoriul țării noastre.

„Vorbim, în primul rând, despre persoanele care au fost incluse în liste internaționale de sancțiuni de către alte state sau organizații internaționale. De asemenea, măsuri sancționatorii vor putea fi impuse și cu referire la persoane care nu au fost incluse nemijlocit în anumite liste de sancțiuni, dar care au diverse legături cu persoanele sancționate internațional”, anunță MJ.

Un alt bloc de prevederi vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale impuse de state străine sau organizații internaționale. Una dintre aceste măsuri este că toți cei care vor fi incluși într-o listă de sancțiuni de tipul listei Magnitsky, existente în Statele Unite ale Americii, li se vor îngheța toate bunurile.

„Asta înseamnă că ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane. Totodată, va fi interzisă punerea la dispoziția persoanelor respective a oricăror bunuri, după cum se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane, cum ar fi: deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite.

În cazul cetățenilor străini sau apatrizi, în privința cărora au fost adoptate sancțiuni internaționale, se va putea aplica măsura de nepermitere a intrării lor pe teritoriul R. Moldova. Acest fapt va servi drept temei și pentru anularea oricăror vize eliberate persoanelor date, precum și pentru refuzul de acordare a acestora pe viitor.

Un alt aspect important și de impact cuprins în proiectul de lege constă în posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în listă. Să luam drept exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului, Consiliul Audiovizualului va putea retrage licențele companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în lista de sancțiuni. Totodată, potrivit proiectului, CA va fi obligat să retragă licența în cazul în care postul de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale”, potrivit MJ.

De asemenea, potrivit MJ, în conformitate cu prevederile din proiect, pentru coordonarea activității desfășurate de către fiecare autoritate publică pe domeniul ei de competență, se va consacra un Consiliu interinstituțional de supervizare, condus de prim-ministrul R. Moldova și din componența căruia vor mai face parte conducătorii principalelor autorități ce au competențe în domeniu (MJ, MIDR, MAI, MAEIE, BMA, BNM).

Guvernul Marii Britanii a anunțat vineri, 9 decembrie 2022, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume, potrivit unui comunicat al Guvernului britanic.

Pe listă se regăsesc liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.

Potrivit Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate: „Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie”.

Decizia Guvernului britanic vine la trei zile după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat, în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, țărilor democratice să nu mai adăpostească „criminali fugari și bunuri furate din alte state”.

Tot vineri, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat despre elaborarea așa-numitului proiect al Legii Magnitsky Moldova, care prevede printre altele, că statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora.