Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Polițistul de frontieră, vizat alături…

Polițistul de frontieră, vizat alături de șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului într-un dosar de trădare de patrie și complot, rămâne în arest preventiv

Sursa: TV8

Polițistul de frontieră, reținut în dosarul de trădare de patrie și complot, rămâne în arest preventiv. Magistrații Curții de Apel au respins cererea avocatului, care a cerut o măsură mai blândă pentru clientul său. Acesta susține că angajatul Poliției de Frontieră avea doar sarcina de a prelua și preda armele angajaților aeroportului, neavând acces la secret de stat, scrie TV8.

Avocatul polițistului de frontieră, angajat al Aeroportului internațional Chișinău, a declarat că a cerut schimbarea măsurii de arest preventiv într-o măsură mai blândă, fie eliberarea din penitenciar, fie plasarea în arest la domiciliu. Acesta susține că funcția clientului său nu avea tangență cu secretul de stat. 

„Din funcția lui, nu rezultă faptul comiterii unei astfel de infracțiuni. Dumnealui activa în secția de gardă unde primea și elibera armele angajaților și răspundea la telefoane. Careva acte confidențiale care pot fi considerate secret de stat nu au fost în gestiunea lui”, a declarat avocatul Adrian Istrati.

Apărătorul susține că a depus la Procuratură mai multe probe, care ar demostra nevinovăția clientului său.

„După cele declarate de învinuit, am întreprins acțiuni în vederea ridicării probelor la care s-a referit, respectiv, la moment, sunt în proces de analiză. Reieșind din declarațiile date urmează a fi audiate persoane care au avut tangență cu documentele respective”, a declarat procurorul de caz, Vitalie Chișca, conform sursei citate.

La Curtea de Apel a fost depusă o contestație și din partea avocaților lui Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului. O ședință în acest sens nu a fost încă stabilită. 

Funcționarul din Poliţia de Frontieră, învinuit de complotare împotriva R. Moldova, a fost plasat vineri, 2 august, în arest preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor.

Încheierea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în urma demersului depus de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în a doua jumătate a zilei de joi, 1 august. Acesta nu își recunoaște vina, a declarat avocatul său pentru presa prezentă la sediul instanței de judecată.

Instanța a dispus și plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a funcționarului din Parlamentul R. Moldova, învinuit de trădare de patrie – șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă.

La sfârșitul lunii iulie, PCCOCS a anunțat că doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău, au fost reținuți. Faptele au avut loc începând cu anul 2023, potrivit Procuraturii. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite împotriva intereselor R. Moldova.

„Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova, precizează PCCOCS.

ZdG a aflat că una dintre persoanele reținute pentru de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova este șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă. El ar fi transmis informații despre activitatea Parlamentului asistentului atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. Angajatul ambasadei ruse a fost expulzat.

Cea de-a doua persoană ar fi un angajat al Poliției de Frontieră care era angajat la Aeroportul Internațional Chișinău și transmitea informații aceluiași angajat al Ambasadei Ruse despre activitatea aeroportului.