Polițistul de frontieră, vizat alături de șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului într-un dosar de trădare de patrie și complot, își va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv
Funcționarul din Poliţia de Frontieră, învinuit de complotare împotriva R. Moldova, a fost plasat vineri, 2 august, în arest preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor.
Încheierea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în urma demersului depus de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în a doua jumătate a zilei de joi, 1 august. Acesta nu își recunoaște vina, a declarat avocatul său pentru presa prezentă la sediul instanței de judecată.
Puțin mai devreme, a fost dispusă plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile și a funcționarului din Parlamentul R. Moldova, învinuit de trădare de patrie – șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă.
„Pronunțarea încheierilor a avut loc în lipsa învinuiților reținuți, din motive de sănătate”, menționează PCCOCS.
În urmă cu două zile, PCCOCS a anunțat că doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău, au fost reținuți. Faptele au avut loc începând cu anul 2023, potrivit Procuraturii. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite împotriva intereselor R. Moldova.
„Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova, precizează PCCOCS.
ZdG a aflat că una dintre persoanele reținute pentru de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova este șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă. El ar fi transmis informații despre activitatea Parlamentului asistentului atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. Angajatul ambasadei ruse a fost expulzat.
Cea de-a doua persoană ar fi un angajat al Poliției de Frontieră care era angajat la Aeroportul Internațional Chișinău și transmitea informații aceluiași angajat al Ambasadei Ruse despre activitatea aeroportului.