Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Polițistă de la Edineț, condamnată…

Polițistă de la Edineț, condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de ființe umane și trafic de copii

Imagine-simbol

O femei de 41 de ani, fostă șefă de post al unui sector de poliție, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de ființe umane și trafic de copii. Sentința a fost pronunțată la 12 iunie curent de magistrații Judecătoriei Edineț, sediul Central, anunță într-un comunicat de presă Procuratura Generală. Totodată, aceasta a fost privată de dreptul de a ocupa funcții publice.

Procurorii din Edineț au demonstrat că, între 2018 și 2021, inculpata a abuzat de poziția sa pentru a exploata mai multe persoane prin constrângere psihică, înșelăciune și abuz de autoritate.

  • Cazuri specifice de exploatare:

    • În iulie 2019, inculpata a amenințat un bărbat de 36 de ani cu deschiderea unui dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate, reținându-i actele vehiculului. Sub această amenințare, ea l-a forțat să muncească o zi întreagă la un teren agricol fără hrană, apă sau remunerație.
    • Între 2019 și 2021, o altă victimă, un bărbat anterior condamnat, a fost constrâns să presteze servicii forțate la o fermă improvizată. El a fost obligat să hrănească și să îngrijească animalele, să curețe grajdurile și a fost agresat fizic. Inculpata l-a amenințat că, dacă va denunța abuzurile, va ajunge din nou la închisoare.
    • De asemenea, în perioada 2019-2021, inculpata a exploatat doi minori, pe care i-a forțat să muncească în gospodărie fără a-i remunera, în pofida promisiunilor făcute.
    • În octombrie 2019, două femei în vârstă, de 72 și respectiv 65 de ani, au fost recrutate pentru a curăța nuci timp de câteva zile, fără a fi plătite.
    • Un alt bărbat, de 35 de ani, a fost forțat să lucreze timp de o lună la îngrijirea animalelor și curățarea grajdurilor, fără remunerare.

În timpul procesului, potrivit PG, femeia și-a menținut nevinovăția și a refuzat să colaboreze cu instanța, invocând dreptul la tăcere. Ea a negat toate acuzațiile, în ciuda probelor prezentate de acuzare, care au inclus mărturii ale victimelor și alte dovezi incriminatoare.