Platon a fost lipsit de paza de stat, după ce a dat buzna în sediul CNPF. Acesta era păzit de Direcția specializată în protecția martorilor
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a rămas fără paza oferită de Direcția Protecția martorilor a Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General de Poliție. Se întâmplă după ce deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a depus o plângere la Ministerul de Interne (MAI) pe faptul încălcării ordinii de către Platon după ce miercuri, 2 decembrie, a dat buzna în sediul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), unde se discuta despre subiectul Moldasig.
Plîngău anunță că Platon a fost lipsit de paza de stat oferită pe calitatea de martor în dosarul fraudei bancare.
„Ieri am adresat un demers ca Platon să fie anchetat pentru faptele comise la CNPF și am solicitat să-mi fie prezentată lista persoanelor care l-au însoțit. Astăzi Platon a fost lipsit de paza de stat pe care o avea. Urmează să fie sancționat sau vom proceda în consecință. Sancționați trebuie și persoanele care-l ajutau să pătrundă forțat într-o instituție public. Nimeni nu e mai presus de lege”, spune Plîngău.
Parlamentarul a spus pentru ZdG că motivul invocat la retragerea pazei a fost că Platon a încălcat legea atunci când a dat buzna în sediul CNPF, unde se discuta despre subiectul Moldasig.
Deocamdată nu se știe cine a dispus oferirea pazei, dar monitorizarea ar fi efectuată de Procuratura Generală.
- Poliția Capitalei anchetează intrarea abuzivă a lui Platon la ședința CNPF, iar deputatul Plîngău a sesizat MAI
- SPPS susține că Platon nu beneficiază de pază și protecție de stat. Precizările vin după ce anterior omul de afaceri a fost surprins cu presupuși bodyguarzi
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a dat buzna la ședința CNPF, unde se discuta despre subiectul Moldasig. Acesta și-a făcut apariția în sala de ședință, însoțit de pază și s-a lăsat cu îmbrânceli.
Deși accesul în instituție nu i-a fost permis, Platon a pășit peste bariera de la intrare, înaintând abuziv, fiind urmat și de cei care îl însoțesc. Cei de la pază au încercat să-i oprească, însă fără succes.
În cadrul ședinței urmau să fie discutate două probleme legate de Moldasig – facilitarea accesului administratorului special al CNPF în conducerea companiei de asigurări și acordarea specimenelor semnăturilor bancare pentru acesta ca să fie efectuate plățile în cadrul asigurării Cartea Verde.
Platon ar fi solicitat să fie urgentate avizele CNPF cu privire la administratorii Moldasig. Însă, potrivit legii, instituția are la dispoziție 30 de zile pentru a face acest lucru. Prin urmare, în cadrul ședinței nu ar fi fost găsit un compromis.
În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A.anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. „Moldasig” de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.
Începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la „Moldasig” este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.