PG anunță că procurorul general a depus un recurs în anulare la CSJ prin care solicită casarea încheierilor judecătorilor de instrucție prin care fostul sediu al Asito și „Casa Modei” au trecut în posesia lui Platon
Reprezentanții Procuraturii Generale au emis luni, 19 aprilie, o notă informativă prin care anunță că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a depus la Curtea Supremă de Justiție un recurs în anulare prin care solicită casarea încheierilor judecătorilor de instrucție prin care două imobile din centrul Capitalei, fostul sediu al Asito și „Casa Modei”, au trecut în posesia omului de afaceri Veaceslav Platon.
Este vorba despre „Casa Modei”, amplasată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 182 și fosta clădire ASITO de pe bd. Bănulescu Bodoni 57/1, care, conform încheierilor judecătorilor de instrucție, au fost transmise în posesia și folosința companiilor, al cărui beneficiar efectiv este fostul deputat Veaceslav Platon.
„Recursul în anulare este motivat prin violarea, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dreptului de proprietate al SRL „Continental Business Invest” și SRL „SCM Development Mol” – încălcare, care, potrivit procurorului general, în caz că nu va fi corectată, poate duce la condamnarea Republicii Moldova la CtEDO”, menționează reprezentanții PG.
În această ordine de idei, Procurorul General menționează că erorile grave de drept, admise prin încheierile magistraților, nu pot fi corectate decât prin anularea lor.
„Acțiunile Procurorului General survin ca urmare a examinării plângerilor depuse de Vladimir Russu, care reclama faptul deposedării ilegale de cele două imobile. Constatând interpretarea și aplicarea incorectă a normelor procesual penale de către PCCOCS care a intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate, la 6 aprilie 2021, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanțele emise anterior de procuratura specializată, restabilind drepturile și dispunând restituirea de către Veaceslav Platon a celor două imobile proprietarului Vladimir Russu”, se menționează în nota PG.
La 26 martie, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că omul de afaceri Vladimir Russu, ajuns în atenția opiniei publice după ce i-a vândut lui Iurie Luncașu, unul dintre prietenii cei mai apropiați ai oligarhului Vladimir Plahotniuc, celebra „Casa Albă” amplasată în sectorul Telecentru din Chișinău, l-a acuzat pe Veaceslav Platon, un alt controversat om de afaceri, de „atac raider”. Atunci, Russu declara că prin decizii judecătorești, două bunuri imobile deținute de o firmă gestionată de el, „Casa Modei” de pe bd. Ștefan cel Mare și clădirea Asito, de pe str. Bănulescu-Bodoni, au fost oferite, „pentru păstrare și folosință”, controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. În replică, Platon a declarat că cele două bunuri imobile ar reprezenta „activele pe care Plahotniuc, prin partenerul său, Vladimir Russu, a încercat să le legalizeze”.
ZdG a scris anterior că fostul sediu al Asito este deținut, în calitate de proprietar, de compania „CONTINENTAL BUSINESS INVEST”, care aparține familiei Russu. În lunile februarie și martie 2021, prin intermediul unor ordonanțe emise de judecători și procurori, bunul imobil a fost dat în folosință companiei „Pavrapid” SRL, fondată și administrată de un oarecare Mihail Cuciuc. La 5 martie, pe clădire a fost aplicat sechestru în urma unei ordonanțe emise de un ofițer de urmărire penală al PCCOCS. Anterior, prin mandat judecătoresc din 18 decembrie 2020 și printr-o ordonață din 28 februarie 2021, clădirea a fost oferită spre „păstrare și folosință” firmei „Pavrapid” SRL.
Așa zisa „Casa Modei” aparține cu drept de proprietate din mai 2020 firmei „SCM DEVELOPMENT MOL”. Compania a fost fondată chiar în ziua în care a cumpărat imobilul de la „CONTINENTAL BUSINESS INVEST” tot de către familia lui Vladimir Russu. La fel ca și în cazul clădirii Asito, la aceleași date, prin aceleași ordonanțe, imobilul a fost dat „spre păstrare și folosință” firmei „Interprimcolect”. Compania are adresa juridică în orașul Comrat și este fondată și administrată de către un oarecare Alexei Libacov. Acesta a figurat anterior ca martor în dosarele în care Platon a fost judecat, condamnat, iar ulterior eliberat din detenție.
Ambele bunuri imobile au ajuns în proprietatea unei companii afiliate lui Vladimir Russu în 2017, la scurt timp după ce „Casa Albă”, o impunătoare clădire din sectorul Telecentru al Capitalei, atribuită lui Vladimir Plahotniuc, a trecut din proprietatea firmei lui Russu în cea a unui offshore, reprezentat la Chișinău de către Iurii Luncașu, un om de afaceri apropiat lui Plahotniuc, decedat între timp în condiții dubioase. Procurorii au stabilit că acesta s-ar fi sinucis, la scurt timp după ce Plahotniuc a fugit din țară, iar regimul instaurat de acesta a căzut.