Peste 100 de procese-verbale cu privire la coruperea electorală pasivă au fost recepționate de CNA. Ce amenzi riscă persoanele vizate
Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță luni, 7 octombrie, despre recepționarea de la Inspectoratul General al Poliției (IGP) a peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției cu privire la coruperea electorală pasivă.
Este vorba despre constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. Astfel pentru comiterea acestei contravenții, legislația în vigoare prevede o amendă de până la 37 500 de lei.
„În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate, urmând să ia decizii pe marginea acestora, pe unele din ele fiind deja aplicate amenzi în mărime de 37 500 de lei. De notat că persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală”, precizează reprezentanții CNA.
În R. Moldova se atestă un fenomen amplu de finanțare ilegală a unor partide și de corupere a alegătorilor în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, susțin reprezentanții organelor de drept. Acestea au efectuat pe 3 octombrie mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari.
Conform poliției, persoane afiliate „organizației criminale” conduse de fugarul penal Ilan Șor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar și pentru a vota cu opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul criminal” fac parte inclusiv persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, susține că Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.
„Țin să menționez că poliția a documentat evidența transferurilor doar pentru luna septembrie de peste 15 milioane de dolari care au fost transferați în adresa acestor persoane, care au diferite roluri în procesul respectiv. Pornind de la liderii oficiilor teritoriale care sunt, acele persoane care sunt președinți de secții, iar dacă o să ne uităm, de principiu, au fost instituite câte o persoană pentru fiecare secție de votare. Deci sunt peste 50 de mii de activiști”.